1108 koní dostanete v tomto aute síce len na dve sekundy a ostrý režim Atack Mode (s výkonom 1034 koní) môžete využívať iba v desaťsekundových intervaloch, čo krásne demonštruje pilot Lars Kern, aj tak ale dokázal Taycan Turbo GT rozbiť čas Tesly Model S Plaid na Nürburgringu rozdielom triedy. Presnejšie povedané o takmer 18 sekúnd.

Dokazuje to aktuálne zverejnené video so záznamom rekordnej jazdy, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach a stránke Porsche.

Ak je pre vás alfou i omegou čistá rýchlosť, štvordverová ale len dvojmiestna verzia Taycanu s paketom Weissach predvádza divadlo, ktoré si jednoducho zaslúži rešpekt. So zvukovou kulisou je to však horšie, teda ak nedokážete túto časť jazdy so športovým autom jednoducho hodiť za hlavu.

Turbo GT v tomto ohľade pôsobí skoro ako zrýchlený film. A podobne absurdne vyzerá aj spotreba...

Vo videu je (rozostrene) vidieť, že auto začína kolo s batériou na úrovni 96 percent (možno 98, ale skôr sa kloníme k prvému číslu). Na konci, keď už pilot zrejme kvôli úrovni nabitia batérie nedokáže aktivovať Atack Mode a na poslednej rovinke len bezmocne rozhodí ruky, predsa len dosiahne rýchlosť 306 km/h, aby o pár sekúnd preťal cieľ s batériou na úrovni 51 alebo 54 percent. Číslo opäť nie je príliš dobre viditeľné.

Energia maximálne na dve kolá...

Čo to znamená? Taycan Turbo GT má akumulátor s využiteľnou kapacitou 97 kilowatthodín (z celkových 105 kWh), a pretože vo videu spotrebuje 42 až 45 percent z aktuálne dostupných 93 kWh, znamená to, že na jedno kolo (s dĺžkou 20,832 km) potreboval buď 39 alebo 42 kWh. Inak povedané vodič išiel s priemernou spotrebou niekde na úrovni od 187 do 202 kWh na 100 km! Na dve plné kolá pri maximálnom zaťažení by to stačilo, tretie by už nedal.

Len pre zaujímavosť dodávame, že Porsche pre tento model uvádza priemernú spotrebu od 20,6 do 21,3 kWh/100 km a v meste dokonca len 16,4 až 17,0 kWh/100 km. Kombinovaný dojazd vychádza na 538 až 555 kilometrov.

zdroj: Porsche