Miataland, ako sa najväčšia súkromná zbierka inšpirovaná Mazdou MX-5 volá, nájdete v talianskom vidieckom regióne Umbria. Nejde pritom o žiadnu nudnú statickú zbierku ukrytú kdesi v tmavej opustenej stodole, tu je sympatickým japonským roadsterom venovaný dokonca celý luxusný rezort.

zdroj: Miataland

V Miatalande nájdete nielen sériové exempláre, ale aj rôzne odvodené verzie a vzácne kusy pochádzajúce z Európy, Severnej Ameriky, či z Japonska. Je tu každá jedna predstaviteľná aj nepredstaviteľná verzia Mazdy Miata, vrátane upravených áut s motormi V8, alebo verzií, ktoré sa svojím vzhľadom a čiastočne aj technikou inšpirovali talianskou legendou Ferrari 250 GTO. Na rozdiel od väčšiny podobných zbierok, kde sa vystavených exemplárov nesmiete ani len dotknúť, tu ich môžete nielen obdivovať, či sa ich osobne dotýkať, ale sa v nich dokonca aj povoziť.

zroj: Miataland

Zbierka navyše nie je konečná, jej majiteľ ju chce neustále rozširovať, a tak nie je vylúčené, že sa v nej v dohľadnej dobe ukáže niekoľko ďalších zaujímavých exemplárov.  Už teraz ju má v úmysle rozšíriť o zberateľsky zaujímavú verziu MX-5 30th Anniversary, ktorou si automobilka Mazda pripomenula 30. výročie tohto legendárneho modelu.

zdroj: Miataland

V luxusnom rezorte zo 17. storočia však môžu ubytovaní hostia spoznať viac legendárnych modelov značky Mazda, nielen spomínanú Miatu. Na rozľahlých pozemkoch tak nájdu nielen Mazdy MX-5, ale aj RX-7, RX-8, Familia GT-R a niekoľko ďalších. Luxusné apartmány sú pomenované po odtieňoch lakov karosérií (Mariner Blue, Sunburst Yellow, Velocity Red a pod.), nábytok v izbách je inšpirovaný dielcami z Mazdy MX-5, kozmetika nesie meno slávnej Miaty a ak sa chcete zahĺbiť do technického archívu plného továrenských materiálov či článkov a testov o Mazde MX-5, ste tu na tom najlepšom mieste. Samozrejmosťou je aj wellness a niekoľko bazénov. Ceny pritom nie sú nijak prehnané. Za jednu noc v Miatalande podľa aktuálneho cenníka zaplatíte 195 eur, v cene pritom máte aj lokálne talianske raňajky a možnosť stráviť slnečný deň za volantom niektorého z vystavených roadsterov.