Bloodhound SSC stojí, pokus o prekonanie rekordu sa odkladá

Bloodhound SSC mal prekonať rýchlosť 1609 km/h (1000 mph)

Jednoducho povedané, došli im peniaze, na dokončenie a pokus o prekonanie rekordu potrebujú 33 miliónov dolárov. „Nie je to nezanedbateľná suma, ktorú potrebuje Bloodhound na prekonanie rekordu. Je to však len zlomok nákladov, ktoré potrebujete, aby váš F1 tím skončil posledný alebo keď chcete jazdiť v Americkom Pohári,“ povedal Andrew Sheridan, ktorý dohliada na nútenú správu.

Bloodhound SSC stojí, pokus o prekonanie rekordu sa odkladá

Kokpit Bloodhoundu SSC

Britskú projekt doteraz prežil za podpory rôznych partnerov, ako napríklad Geely, Jaguar Land Rover, Rolls Royce, Rolex alebo britskej armády, ktorá poskytla prúdový motor Rolls Royce EJ200. Ten sa montuje do stíhačiek Eurofighter Typhoon. EJ200 má zrýchliť Bloodhound SSC na 483 km/h (300 mph) a potom úlohu preberá skupina hybridných raketových motorov vyvinutých zbrojárskou firmou Nammo. Kombinovaný výkon celého systému dosahuje 135 000 k a v októbri 2017 počas verejných testov dosiahli zrýchlenie na 338 km/h (210 mph) za 8 s.

Bloodhound SSC stojí, pokus o prekonanie rekordu sa odkladá

Prúdový motor z Eurofightera Typhoon poskytla britská armáda

Nedostatok financií spôsobil niekoľko zdržaní a projekt sa prvýkrát dostal do nútenej správy. Dobrou správou je, že už rokujú s novými investormi. „Už teraz diskutujeme s viacerými potenciálnymi investormi a odporúčame nás v prípade záujmu okamžite kontaktovať,“ hovorí Sheridan.

Bloodhound SSC stojí, pokus o prekonanie rekordu sa odkladá

Testovanie v roku 2017

Súčasný rekord 1227,9858 km/h (763,035 mph) drží Thrust SSC, ktorý riadil  pilot Britského kráľovského letectva, Andy Green. Green osobne si vybral projekt Bloodhound SCC, a to nielen na prekonanie aktuálneho rekordu, ale aj posunutie hranice za 1609 km/h (1000 mph). Ak sa im podarí zohnať peniaze, pokúsia sa prekonať rekord na juhoafrickej púšti Kalahari na soľnej pláni Hakseen Pan. Pôvodne to plánovali na koniec roka 2019, ale teraz všetko závisí od peňazí a termín určite posunú.

zdroj: motorauthority.com

foto: Bloodhound