Najväčšie a najprestížnejšie preteky vo svete sim-racingu

Všetci fanúšikovia virtuálneho motoršportu mali počas minulého víkendu sviatok. Konali sa totiž najväčšie a najprestížnejšie preteky vo svete sim-racingu, na ktorých štartový rošt sa postavili nielen tí najlepší sim-raceri, ale aj profesionálni pretekári z reálneho sveta. A veru, že išlo o zvučné mená. Nechýbal totiž novopečený majster sveta F1 Max Verstappen, Juan Pablo Montoya, Bruno Spengler či Néstor Girolami. Toto podujatie (a vlastne celý šampionát Le Mans Virtual Series) však nelákalo len pilotov svetového formátu, ale aj veľké tímy a značky zo sveta motoršportu ako Porsche, BMW, Mercedes, Alpine, Red Bull Racing, Williams či Rebellion

Medzi 50 tímami (29 v kategórii LMP a 21 v kategórii GTE) sme mali aj slovenské zastúpenie v podobe ARC Bratislava, a to v triede LMP, kde mali všetky tímy rovnaký špeciál Oreca 07 LMP2. Farby slovenského tímu hájila aj v súčasnosti najväčšia hviezda nášho motoršportu, Maťo Homola. 

Spolu s ďalšími tromi tímovými kolegami pocítili silu konkurencie už počas kvalifikácie, v ktorej slovenský tím zrovna nezahviezdil a umiestnil sa na 27. priečke. Preteky na 24h však nie sú žiadnym špritnom ale maratónom a horšia pozícia na štarte preto nemusí byť hneď katastrofou. Vedeli to aj chalani v tíme ARC Bratislava a ich cieľ bol preto jasný. Nerobiť chyby, vyvarovať sa kolíziám a dokončiť preteky. 

Chybám sa nevyhli ani tí najlepší

Štart pretekov si za volantom užil Homola a postupne sa mu darilo dostať dopredu. Vyhýbal sa kontaktom s inými vozidlami, nerobil žiadne veľké chyby a v jednu chvíľu sa dokonca pohyboval na 22. mieste. S plynúcimi hodinami však chybičky začali prichádzať. Priľnavosť na trati sa menila, začalo zapadať slnko, čo zhoršovalo viditeľnosť a setup na Orece tímu ARC Bratislava postupne prestával fungovať. Jazdci začali robiť chyby, párkrát vyleteli z trate, čo zhruba pred polnocou vyústilo do veľkej nehody, následkom ktorej musel náš jediný zástupca z pretekov odstúpiť. 

Chyby sa však stávajú a robia ich aj tí najlepší. Asi dokonalým príkladom je Max Verstappen, ktorý sa po štarte dostal na prvé miesto a doslova drtil konkurenciu. Dlhé hodiny jeho tím Redline viedol a vyzeralo to, že kráčajú za víťazstvom. Vo svojom druhom stinte však spravil Max chybu, po ktorej nasledovala tvrdá nehoda, v ktorej prišla ich Oreca o zadné koleso. Z prvého miesta tak museli z pretekov odstúpiť. Víťazstvo tak vybojoval tím Realteam Hydrogen Redline, ktorý mimochodom stál aj na pole position. O nezaslúženej výhre preto nemôže byť reč. Na konto si okrem toho pripísali aj 15-tisíc eur, pričom celkovo bolo medzi účastníkov rozdelených až 250-tisíc eur. 

Napriek tomu, že 24h Le Mans Virtual nevyšla tímu ARC Bratislava úplne podľa predstáv, ďakujeme chalanom za reprezentáciu našej krajiny a veríme, že to bola pre nich veľmi cenná skúsenosť