Hovoríte, že digitálny motoršport je len hrajkanie sa na počítači či playstation? Rozhodne nesúhlasím. Digitálny motoršport ušiel veľký kus cesty, nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Veď napríklad preteky v tomto odvetví sa konajú aj pod hlavičkou SAMŠ (Slovenská asociácia motoristického športu) a dokonca môžete získať aj titul Majstra Slovenska. Už to zďaleka nie je len obyčajné pretekanie sa s kamarátmi po večeroch na pc a jednotlivé preteky si vyžadujú dlhé hodiny tréningu, sústredenia a aj porozumenie set-upu vozidla. 

Už o pár dní, konkrétne 15.1. 2022 sa uskutoční azda najväčšie podujatie vo svete virtuálneho motoršportu s názvom 24h Le Mans Virtual. V roku 2020 tieto preteky sledovalo až 14,2 milióna divákov, čo je fantastické číslo. O to viac, ak sa bavíme o digitálnom motoršporte. Ako už názov napovedá, ide o 24-hodinové vytrvalostné preteky na okruhu la Sarthe. Podobne ako v reálnom svete, aj v tom virtuálnom sú tieto preteky súčasťou a v tomto prípade aj záverečným podujatím vytrvalostnej série Le Mans Virtual Series, ktorá pozostáva z piatich pretekov. Už majú za sebou 4h Monza, 6h Spa-Francorchamps, 6h Nürburgring a 8h Sebring. Na pretekárov už čaká len 24h Le Mans, kde nebude chýbať ani slovenské zastúpenie.

Zopár jazdcov zo štartovej listiny. 

Max Verstappen či Juan Pablo Montoya

Na virtuálny štart pretekov 24h Le Mans Virtual sa totiž postaví aj slovenský tím ARC Bratislava, ktorého farby bude v kategórii LMP2 hájiť štvorica pretekárov/sim-racerov v zložení: Maťo Homola, Dávid Nemček, Dennis Zeťák a Jakub Štofko. Postavia sa tak proti svetovej konkurencii, ktorá bude zložená nielen z tých najlepších sim-racerov sveta, ale aj zo skutočných pretekárov svetového formátu. Pýtate sa z ktorých? Napríklad aktuálny majster sveta F1 Max Verstappen, Juan Pablo Montoya, Bruno Spengler, Louis Deletraz či Néstor Girolami. Na týchto pretekoch sa navyše rozdelí "prize money" až 250-tisíc eur (15-tisíc pre víťaza) a tak bude o extra motiváciu určite postarané.

Na našich pretekárov/sim-racerov tak čaká neskutočne nabitá konkurencia a určite aj veľmi cenná skúsenosť. Držíme palce!

Titulná foto: Mato Homola