Bude Lewis Hamilton pokračovať v F1 aj v roku 2022, alebo zavesí prilbu na klinec? To je otázka, na ktorú hľadajú odpoveď nielen samotní priaznivci tohto pretekára, ale prakticky celý motoršportový svet. Čo však tomu predchádzalo? 

Sezóna 2021 sa nepochybne zapíše do histórie ako jedna z najnapínavejších. Hlavní protagonisti v boji o titul (Lewis Hamilton a Max Verstappen) vstupovali do posledných pretekov ročníka v Abu Dhabí s rovnakým počtom bodov. Napätie sa doslova dalo krájať. 21 pretekov počas sezóny a všetko sa rozhodovalo až v tom poslednom, dvadsiatom-druhom. Scenár, ktorý si želal azda každý jeden fanúšik Formule 1. Preteky, ktoré začali s neskutočnou eufóriou a očakávaním však skončili riadnou kontroverziou, ktorá fanúšikovskú obec ešte viac rozdelila na dva tábory. 

Mercedes je však na sociálnych sieťach aktívny. 

Lewis Hamilton mal preteky totiž pevne vo svojich rukách a kráčal za 8. titulom majstra sveta. Pár kôl pred koncom však prišla nehoda Latifiho na Williamse a tak bol povolaný safety car. Následné rozhodnutia riaditeľstva pretekov však nechápe azda nik a nakoniec povolili o kolo pomalším autám, avšak len medzi Hamiltonom a Verstappenom, predbehnúť safety car. Max tak dostal v poslednom kole príležitosť ako na striebornom podnose a s čerstvými pneumatikami (na rozdiel od Hamiltona, ktorého gumy mali za sebou niekoľko desiatok kôl) ho bez väčších ťažkostí predbehol. Už počas sezóny sme boli svedkami ohýbania pravidiel, no to, čo vyviedla FIA v Abu Dhabí je absolútne bezprecedentné a niekto by povedal, že až škandalózne. Avšak nechápte ma zle.

To, že titul vyhral Max Verstappen je najlepšia reklama pre F1. To, akým spôsobom zas tá najhoršia reklama pre F1.

Najťažšia prehra Hamiltona

Sklamaniu, pocitu neférovosti a určite aj vnútornému rozhorčeniu Hamiltona sa tak nemožno diviť. Niekedy totiž nie je najťažšia samotná prehra, ale to, akým spôsobom prehráte. Bezprostredne po pretekoch však Lewis navonok prehru prijal ako pravý šampión a Maxovi pogratuloval. Odvtedy však mlčí. Už po veľkej cene sa začalo špekulovať, či sme Hamiltona nevideli v F1 naposledy a tieto špekulácie odvtedy len získali na intenzite. Bude sklamanie a pocit krivdy natoľko veľký, že napriek kontraktu do 2023 ukončí svoje pôsobenie v kráľovnej motoršportu, alebo sa vráti ešte silnejší? 

Podľa Craiga Slatera, veľmi dobre informovaného reportéra Sky Sports, stále nie je jasné, či Hamiltona uvidíme na štarte VC Bahrajnu, ktorá sa uskutoční už 20. marca 2022. Podľa jeho slov totiž Lewis má chuť pokračovať a preniesť sa cez udalosti z Abu Dhabí, avšak vraj je na FIA, aby splnila sľub, ktorý dala pred Vianocami a to, že vyššie spomenuté udalosti z posledného kola pretekov vyšetrí a príde s nejakými zisteniami. Slater zároveň tvrdí, že: „čím dlhšie sa to bude ťahať, tým bude situácia okolo Lewisa Hamiltona horšia, a to mám z vysokopostaveného zdroja.

Pohľad na túto udalosť poskytol aj nový šéf FIA Mohammed Ben Sulayem, ktorý si nemyslí, že Hamilton skončí. Podľa neho je totiž Lewis „veľkou súčasťou motoršportu a samozrejme aj F1“ a je presvedčený, že ho uvidíme aj v sezóne 2022. Zároveň vyjadril snahu vyšetriť „tento prípad“, prijať nejaké rozhodnutie a v prípade potreby aj upraviť regulácie FIA. 

Ako to bude ďalej s kariérou Lewisa Hamiltona naďalej zostáva otázne. Nikto však nevie na seba strhnúť mediálny priestor tak, ako práve Hamilton. Väčšina médií už totiž nepíše o tom, že Max Verstappen získal titul, ale o tom, že 7-násobný šampión stále mlčí a nad jeho budúcnosťou visí otáznik. 

SKONČÍ LEWIS HAMILTON V F1?
  • Áno ( 19% )

     

  • Dá si ročnú pauzu ( 3% )

     

  • Nie, bude pokračovať ( 78% )

     

Odpovedalo 64 ľudí  

Zdroj: Sky Sports