SOOP Team Slovakia v zložení Simon Suchovský, Zdeněk Ošťádal, Marcel Liedl a Andrej Haluška, ktorý na KWC reprezentuje Slovensko, mal ambície prepracovať sa do veľkého finále medzi najlepšie tímy sveta a tam zabojovať o čo najlepší výsledok. Čakala ich technická trať v Silver Hotel and Karting Center v poľskom Štetíne s dĺžkou viac ako 500 m a motokáry Rimo Evo 6 s motorom Honda a výkonom 11 k.

Kvalifikačné preteky

Do kvalifikácie na prvé dvojhodinové preteky nastúpil Simon Suchovský, ktorý jazdil veľmi rýchle časy a dlho sa držal čele s časom 51,404 až v poslednej chvíli nás predbehli Brazílčania z tímu ClickSpeed, ktorí zajazdili čas 51,300. SOOP Team Slovakia tak štartoval do pretekov z vynikajúceho 2. miesta. Musíme zdôrazniť že tím The Dutch Value, kde sú hneď dvaja Majstri Sveta, Rico Haarbosch a Ruben Boutens, štartoval až za nami.

Finále Pohára Národov KWC aj so slovenským SOOP Team Slovakia

SOOP Team Slovakia štartuje z prvého radu

Simon rozbiehal aj prvé preteky slovenského tímu, išiel z rozvahou a veľmi rýchlo, to však nedá povedať o Ricovi Haarboschovi. Ten hneď na začiatku stratil hlavu, chcel sa dostať čo najviac dopredu, už v tretej zákrute spôsobil kolíziu hneď niekoľkých jazdcov. Dostal za to trest prejazdu boxami, ktorý trvá 35 s. Simon na to doplatil stratou jedného miesta, no stále držal krok so špicou. Čakala ho výmena motokáry, lenže netrafil dráhu na výmenu motokáry, ale zašiel do dráhy na výmenu jazdca. (v boxoch sú tri dráhy, jedna určená na výmenu motokár a dve na striedanie jazdcov). Do káry rýchlo sadol Marcel Liedl, ktorý ju v ďalšom kole vymenil.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Nová motokára však nepatrila medzi najrýchlejšie a tak sa s ňou vytrápil okrem Marcela aj Andrej Haluška a Zdeněk Ošťádal. V tomto okamihu mali chalani za sebou už všetky výmeny jazdcov, a dúfali, že posledná motokára bude rýchlejšia, medzitým však klesli na 6. miesto. Keď Zdeněk vymenil káru, zistil, že ani posledná nie je veľmi rýchla, musel teda brániť pozíciu pred dobiedzajúcimi The Dutch Value a špičkovým severským tímom The Vikings. Musel odolávať enormnému tlaku. Ruben Boutens bol vo svojej motokáre oveľa rýchlejší a podarilo sa mu Zdenka predbehnúť. Ian Andersen z The Vikings však tlačil ďalej a čakal na chybu nášho jazdca. Zdeněk ho ale za sebou udržal viac ako 15 minút a po strhujúcom finiši poslal SOOP Team Slovakia do veľkého finále, medzi 14 najlepších tímov sveta. The Vikings do veľkého finále nepostúpili.

Veľké finále

Simon Suchovský išiel aj kvalifikáciu veľkého finále, lenže vo veľmi silnej konkurencii sa mu podarilo zajazdiť len 14. najrýchlejší čas. Štart finále bol štýlom Le Mans, kde sa jazdci stoja na jednej strane trate a na signál štartéra sa rozbehnú do motokár a vyštartujú. Simon vyštartoval perfektne a hneď si polepšil o jednu pozíciu. S motokárou sa postupne zžil, tlačil sa dopredu a predbehol niekoľkých jazdcov.

Finále Pohára Národov KWC aj so slovenským SOOP Team Slovakia

Zastávka v boxoch

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Po výmene motokár bol na rade Zdeněk Ošťádal, ten mal pred sebou voľnú trať a tak mohol ísť svojim tempom a pomaly sťahovať odstup od súperov. V strede pretekov išiel ma trať Marcel Liedl, z boxov vyšiel tak, že mal súperov na dohľad. Snažil sa im čo najviac priblížiť. Veľa tímov využilo strednú časť pretekov na viacero striedaní jazdcov. SOOP Team Slovakia si ale striedania rozložil rovnomerne, takže v priebežnom poradí stúpal, no čakalo ich viac zastávok ako konkurentov. Na predposledný stint nastúpil Simon Suchovský, ktorý urobil aj poslednú výmenu motokár. Poslednú časť pretekov ťahal znova Zdeněk Ošťádal, ktorého úlohou bolo nepustiť pred seba súperov a udržať 13. miesto pred brazílskym tímom ClickSpeed. To sa mu podarilo a tak si SOOP Team Slovakia polepšil oproti štartu o jednu pozíciu. Pohár Národov Majstrovstiev Sveta v halových motokárach vyhral nemecký Team BRD pred druhými Holanďanmi z The Dutch Value a tretím belgickým tímom BlueStar.

Finále Pohára Národov KWC aj so slovenským SOOP Team Slovakia

1. miesto Team BRD (Nemecko), 2. miesto The Dutch Value (Holandsko), 3. miesto BlueStar (Belgicko)

SOOP Team Slovakia splnil svoje ciele, postúpil do veľkého finále, keď v kvalifikačných pretekoch vyradil jedného z favoritov, tím The Vikings a vo finále porazil rýchlych Brazílčanov z ClickSpeed. Majtrovstvá Sveta v halových motokárach ale ešte nekončia, teraz čaká Marcela Liedla a Andreja Halušku individuálna súťaž KWC, ktorá začína v stredu, 25. júla 2018. Slovákov na Kart World Championship podporujú: SOOP, Todos, DQS AutomotiveAlcohol Killer, Max60, Presskam, Detail Art a TopSpeed.sk.

Finále Pohára Národov KWC aj so slovenským SOOP Team Slovakia

Slovenský tím na Pohári Národov Majstrovstiev Sveta v halových motokárach, SOOP Team Slovakia

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

Video: Andrej Haluška