V Madride odštartovali Majstrovstvá sveta v motokárach KWC

Marcel Liedl na trati Karting Rivas 

V Madride odštartovali Majstrovstvá sveta v motokárach, Kart World Championship. Štartuje tu aj Marcel Liedl, ktorý v prvých kvalifikačných pretekoch vybojoval 7. miesto.

Všetkých jazdcov čaká 8 kôl kvalifikačných pretekov, v každom kole sú náhodne rozlosovaní do skupín A až G po 25 pretekárov. Najlepších 7 výsledkov sa započítava do celkového hodnotenia. Kvalifikačné kolá potrvajú až do soboty, kedy sa rozhodne o 64 najlepších pretekároch, ktorí postúpia do semifinále. Z nich potom 16 najrýchlejších postúpi do nedeľného finále, kde sa rozhodne o novom Majstrovi sveta.

V Madride odštartovali Majstrovstvá sveta v motokárach KWC

Tesne pred koncom kvalifikácie

1. kvalifikačné preteky

Dnes teda odštartovali prvé dva kvalifikačné preteky. Na KWC nechýba ani Marcel Liedl, ktorý chce vybojovať čo najlepší výsledok. Dopoludňajšie prvé kolo malo ďaleko od pokojného priebehu, boli sme svedkami aj dvoch strašne vyzerajúcich havárií s rozbitými kárami. Preteky sa išli v protismere a Marcel štartoval zo stredu poľa a len tak-tak sa vyhol nehode tesne po štarte. Traťoví maršáli trestajú každý incident na trati, preto je potrebné jazdiť čisto, bez zbytočného strkania a hlavne s chladnou hlavou. Za nehodu na štarte odstal penalizáciu pretekár, ktorý ju spôsobil.

Všetci musia povinne zastaviť v boxoch na 20 s, čo tiež dokáž zamiešať poradím. Marcel sa po štarte prvých pretekoch hneď dostal za súperov, no ďalší na neho tlačili. Prišiel síce o pár pozícií, ale nestratil hlavu. Aby neuviazol v premávke, išiel do boxov. Potom mal pred sebou voľnú trať a mohol ísť naplno. To využil naplno a cieľom prešiel na 8. mieste. No po penalizácii jedného zo súperov sa posunul na 7. miesto, čo je v takto silne obsadených pretekoch úspech.

V Madride odštartovali Majstrovstvá sveta v motokárach KWC

Marcel Liedl bojuje o pozíciu

2. kvalifikačné preteky

Počas dňa bolo na trati veľa nehôd a tak organizátori potrebovali pred druhými Marcelovými pretekmi (tie sa šli v smere) hodinu na údržbu motokár. Následne maršáli trestali ešte tvrdšie a za každý dotyk nemilosrdne udeľovali penalizácie. Po celom dni na madridskom slnku toho mali dosť aj traťáci aj jazdci, čo sa odzrkadlilo v počte incidentov. Marcel tentoraz nemal šťastie na káru, brzdy nemali plynulý priebeh, ale buď brzdili naplno, alebo vôbec. S károu sa vytrápil v kvalifikácii, kde obsadil len 19. miesto.

V Madride odštartovali Majstrovstvá sveta v motokárach KWC

Marcel mal tesne po zastávke v boxoch pred sebou voľnú trať

V pretekoch však išiel s rozumom, vyvaroval sa penalizáciám a kontaktom. Pomerne skorou zastávkou v boxoch urobil dobre, mohol jazdiť vlastným tempom na voľnej trati. Čakanie na neskoré pitstopy súperov sa oplatilo a Marcel dokončil preteky na 16. mieste. Hoci z výsledku nebol veľmi nadšený, získal dôležité body do celkového hodnotenia.

V Madride odštartovali Majstrovstvá sveta v motokárach KWC

Na cieľovej rovinke

V štvrtok čaká KWC 3. a 4. kolo kvalifikačných pretekov. Marcel Liedl sa bude snažiť nadviazať na dobrý výsledok z prvého kola. Držíme mu palce.