Baví vás svet pretekárskych áut, driftovanie, dobrodružné rally a zároveň radi hrajete hazardné hry? Spojte tieto dva svety dokopy a vyťažte z toho maximum v na stránkach ako Wazamba, kde si môžete zastávkovať na preteky Formuly 1 a vďaka živému streamovaniu v online casine nemusíte opúšťať pohodlie vlastného domova.  

Krátka história automobilových pretekov

Skoré začiatky automobilových pretekov nájdete vo Francúzsku, v 19. storočí. Konkrétne v roku 1894 sa konali prvé preteky automobilov. Automobilový priemysel sa od vynálezu prvého auta začal vyvíjať nezastaviteľnou rýchlosťou a spolu s ním sa formoval aj motošport. Neskôr sa tiež vo Francúzsku konali preteky, ktoré síce mali tragický koniec, ale začali novú éru v motošporte – preteky áut sa mali presunúť na špeclalizované úseky mimo verejnej dopravy. Prvú oficiálnu pretekársku trať následne na to otvorili paradoxne nie vo Francúzsku, ale v USA. Dráha s názvom Milwaukee Mile funguje v zmenenej podobe dodnes.

Druhy automobilových pretekov a najznámejšie celosvetové preteky

Po vzniku prvých oficiálnych pretekárskych tratí a spopularizovania automobilových pretekov sa postupne tvorili nové pravidlá, s vývojom áut zároveň vznikali špecializované typy pretekov. Medzi najpopulárnejšie a najprestížnejšie preteky, ktoré držia dominanciu v celosvetom motošporte sú Formula 1, americký Nascar, LeMans 24 a motocyklové preteky MotoGP.

Formula 1 – označovaná za kráľovskú disciplínu motorového športu, počiatky F1 sa datujú už od roku 1906, za tie roky sa vyformovala na prestížne preteky s top pretekármi a technologicky špičkovými motormi. 
Nascar – americké preteky, ktoré sú považované za symbol amerického motorového športu. Nascar je známy svojou oválnou pretekárskou dráhou Daytona 500, kde sa preteky usporiadúvajú.
LeMans24 – jeden z najstarších a najprestížnejších vytrvalostných pretekov automobilov, LeMans 24 je obrovská výzva pre pretekárov a ich tímy, ktorí jazdia nepretržite deň a noc po dobu 24 hodín.
MotoGP – základný kameň motocyklových pretekov, je to trať, kde sa odvážia len skúsení a profesionálni motocykloví pretekári ukázať silu svojich strojov.
 

Subkultúra motošportu

V rámci motošportu sa popri veľkých prestížnych pretekárskych šampionátov formovali kluby milovníkov áut a ich jazdných vlastností, ako napríklad preteky rally, driftovanie či preteky veteránov. Aj tieto menej známe odvetvia motošportu získali popularitu milovníkov áut po celom svete. S týmito subkultúrami motošportu ide ruka v ruke tuning áut, renovácie klasických áut a v neposlednom rade tvorba miestnych komunít nadšencov a milovníkov motošportu.
Drift – driftovanie to nie je len o tom, ako sa dostať do cieľa, je to o tom ako čo najpresnejšie manévrovať s autom cez úzke a ostré zákruty elegantne a čo s najlepším balansom. Niektorí milovníci driftu hovoria o ňom ako o umení.
Drag – preteky na krátku trať, zvyčajne ide o dve proti sebe súperiacim autám. Je to test zrýchlenia a sily ťahu auta z miesta štartu a rýchlosti dojazdu do cieľa proti súperovi alebo s čo najlepším časom.
Rally – je to typ pretekov v teréne, v posádke auta je šofér a navigátor, ktorý dopredu usmerňuje šoféra na prekážky. Cieľom pretekov je dostať sa čo najrýchlejšie do cieľa cez kľukatú a nepriehľadnú prekážkovú trať. Najznámejšie preteky rally sú Rally Dakar.
Off-road – terénne vozidlá vybavené na drsný a surový terén hôr, bahna, snehu a kameňov. Preteky off-road sú o schopnostiach auta a jazdca čo najrýchlejšie prejsť trať, oproti rally je však rýchlosť auta na týchto tratiach pomalá, v niektorých prípadoch si jazdci musia pomáhať s vyťahovaním vozidla z neprístupných a náročných terénov.
Veterány – milovníci klasických starých áut a veteránov sa na pretekoch pýšia svojimi zbernými kúskami, na týchto podujatiach si okrem pretekov užijete aj výstavu nádherných klasických áut.


Svet motošportu je tak rozmanitý ako je rozmanitý svet automobilov

Po viac ako 100 rokoch neustále vývoja máme k dispozíci pretekárske autá s motormi dosahujúcimi 300 km za hodinu, terénne autá a štvorkoly, ktoré prejdu aj cez vrchol hory alebo tony bahna, a z minulých čias nám ostali nádherné klasické kúsky, ktoré by sme si mali chrániť ako kus našej histórie. Automobilové preteky sú zábava, adrenalín, napätie a prehliadka tej najlepšej technológie, ktorú ľudia dokázali za tie roky spoločne vytvoriť. Motošport avšak nezaspal na vavrínoch, a veríme, že v budúcnosti uvidíme ďalšie úspechy v technologickom vývoji automobilov, inovatívne pretekárske trate a ešte väčšiu fanúšikovskú základňu.

foto: depositphotos.com