Na Slovakia Ringu odštartoval SOP Endurance

Štart vytrvalostných pretekov

Formát pretekov

Aby kvôli pretekom nemuseli jazdci byť celý deň na okruhu, organizátori posunuli preteky do podvečerných hodín. Takže polhodinový tréning začína o 18:00, z časov dosiahnutých v prvých 15 minútach sa zostaví štartový rošt. Pretekári sa potom zoradia v boxoch za safety carom, za ktorým vyjdú na trať, aby to pretekov odštartovali letným štartom. Preteky trvajú dve hodiny a každá posádka musí absolvovať povinnú 7-minútovú zastávku v boxoch.

Na Slovakia Ringu odštartoval SOP Endurance

Vytrvalostné preteky sú iné ako šprintové, tu treba jazdiť hlavne konzistentne, vyvarovať sa chýb a, samozrejme, veľkú záťaž musí zvládnuť aj technika. Navyše sa pretekári SOP Endurance museli popasovať aj so zapadajúcim slnkom, to síce dáva príležitosť na krásne fotky, ale je zároveň je aj jednou z najväčších výziev pre pretekárov.

Na Slovakia Ringu odštartoval SOP Endurance

1. kolo SOP Endurance

Do prvých pretekov SOP Endurance odštartovalo 10 posádok. No nie všetkým sa darilo podľa predstáv, napríklad tím LSR Racing počas tréningu prerazil chladič, ktorý však stihli vymeniť, no Lukáš Koník a Simon Krasňanský išli do pretekov so 6-kolovou stratou. Technickým problémom sa nevyhol tím Cafe Racing, hoci v pretekoch boli na vynikajúcom 3. mieste absolútne, ich Seat Leon SuperCopa vydržal len 6 kôl.

Na Slovakia Ringu odštartoval SOP Endurance

Absolútni víťazi 1. Kola SOP Endurance, tím M Action

Po dvoch hodinách na Slovakia Ringu zaviala šachovnicová vlajka, ako prvý pod ňou prešiel Radical tímu M Action s posádkou Miszta, Marcinkiewicz, druhé miesto absolútne vybojoval tím Kart1 Arena Racing na Lotuse Elise v zložení Lexa, Vanyová. Aj tretie miesto absolútne patrilo Lotusu Elise, ale tentokrát tímu AST Presskam, kde sa za volantom striedali bratia Liedlovci.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Ak sa pozrieme na výsledky po triedach, tak v triede do 1600 cm3 patrili prvé tri miesta Lotusom Elise, zvíťazil tím Kart1 Arena Racing s posádkou Lexa, Vanyová, druhé miesto vybojoval tím AST Presskam, kde jazdili bratia Liedlovci a triete miesto patrilo tímu DDS-AKBF Racing a posádke Fabián, Peško. Triedu do 3000 cm3 vyhral tím Cafe Racing na Seate Leon SuperCopa s posádkou Lovász, Micháč. Triedu do 3500 cm3 využil na testovanie nového auta Audi RS3 LMS tím ASK Vesnic, kde Milovan Vesnic aj vyhral. Víťazom triedy otvorených áut sa stal absolútny víťaz pretekov, tím M Action na Radicale s posádkou Miszta, Marcinkiewicz. V triede MX-5 Cup si najlepšie viedol Tibor Gloznek v tíme Car Zone, druhé miesto vybojovala posádka Hankoczy, Jakubičková z tímu Hankoczy Racing a tretie miesto obsadil tím LSR Racing v zložení Koník, Krasňanský.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov

Prvé kolo SOP Endurance sa nieslo v priateľskej atmosfére a dúfame, že v tento podvečer na Slovakia Ringu vzniklo nové podujatie, ktoré čaká ešte dlhá budúcnosť. Druhé kolo vytrvalostného seriálu nás čaká 7. júla 2017 opäť na Slovakia Ringu. Kompletné výsledky ako aj fotogalériu z vytrvalostných pretekoch nájdete na stránke www.okruhy.sk.