Osobný kontakt ničím nenahradíte

Nákup nového auta pravdepodobne bude druhou najväčšou investíciou vo vašom živote, hneď po kúpe nehnuteľnosti. Tak ako v prípade domu či bytu ani kúpu a predaj áut neriešte naslepo. Zájdite radšej do predajne, resp. showroomu, obzrite si vami vyhliadnuté modely a dohodnite si skúšobnú jazdu. Testovacia jazda vám tiež pomôže porovnať viacero modelov jednej alebo niekoľkých značiek.

Predajca vám zodpovie všetky otázky týkajúce sa parametrov auta, ale aj nákupného procesu omnoho podrobnejšie ako operátor na infolinke. Poradí vám s výberom, financovaním a keď sa posnažíte, možno si vyrokujete aj malú zľavu.

Auto vám musí „sadnúť“

Ak auto potrebujete iba na krátke presuny z bodu A do bodu B, môžete urobiť jeden, dva kompromisy. Čím viac hodín však za volantom hodláte za týždeň stráviť, tým lepšie by vám malo „sedieť“. 

Všímajte si posed za volantom. Sedí sa vám príjemne? Poskytujú sedadlá vášmu chrbtu dostatočnú oporu alebo vás bolia kríže už po pár minútach? Pri dynamickej jazde je dôležité aj bočné vedenie, teda či váš trup dobre drží v sedadle a nekĺže v zákrutách zo strany na stranu. 

Kvôli ergonómii je dôležité, aby sa sedadlo dalo nastaviť v čo najväčšom rozsahu. Drahšie modely áut to dokážu elektricky. Dokonca si môžete uložiť viacero polôh do pamäte a keď si auto vezme iný člen domácnosti, sedadlo si nastaví jediným stlačením tlačidla.

Nezabúdajte ani na volant nastaviteľný v pozdĺžnom i zvislom smere. Stále to pri niektorých lacnejších autách nie je samozrejmosť. Všímajte si tiež materiály interiéru – či sú príjemné na dotyk a či pri stlačení nevŕzgajú.

Vezmite na obhliadku aj partnerku

Ak auto nekupujte iba pre seba a plánujete v ňom voziť rodinu, choďte na obhliadku aj s partnerkou či partnerom. Každý človek môže vnímať auto subjektívne, vaša polovička si možno všimne detaily, ktoré by vám unikli.

Pred a počas jazdy skontrolujte aj pohodlie a priestor na zadných sedadlách. Pri deťoch nie je výška až taká dôležitá ako pri dospelých (kým nevyrastú). V aute pre rodinu by sa im však malo sedieť pohodlne aj vzadu a na dlhších cestách. Ak máte malé deti, budete potrebovať uchytenie isofix, vďaka ktorému sa detské sedačky pripevňujú na sedadlá jednoducho a rýchlo. 

Nezabúdajte ani na veľkosť batožinového priestoru. Ak chcete prepravovať kočík, dôležitý pre vás bude nielen jeho objem, ale tiež výška. Rozmery na papieri alebo na displeji môžu naživo pôsobiť inak.

Prístup do batožinového priestoru by mal byť pohodlný – pozor na príliš vysoké nakladacie hrany (obzvlášť pri vyšších autách typu SUV). Rovnako pohodlný by mal byť aj prístup na zadné sedadlá cez zadné dvere. Na niektorých autách sú dvere príliš malé alebo sa neotvárajú do dostatočne veľkého uhla. Usádzať deti do sedačiek tak môže byť „o nervy“.

Naozaj potrebujete všetky tie vychytávky?

Väčšinu modelov áut môžete kúpiť vo  viacerých úrovniach výbavy. Za niektoré prvky si potom môžete priplatiť aj v rámci nižších úrovní. Niektoré môžete kúpiť dokonca vo viacerých variantoch pohonu – ako elektromobily aj ako hybridy, prípadne ako „spaľováky“.

Dnešné autá sú pritom plné technologických vychytávok, ktoré zlepšujú bezpečnosť i komfort. Ide napr. o rôznych asistentov (udržiavanie v jazdnom pruhu, automatické núdzové brzdenie atď.), 230 V zásuvky v interiéri, infotainment systém so vstavanými aplikáciami a pod. Tieto funkcie zároveň môžu auto predražiť o tisícky eur, pričom nie všetky z nich budete potrebovať. 

Urobte si o nich prehľad vopred pomocou katalógu alebo online konfigurátora na webe predajcu. Až testovacia jazda vám však ukáže, ktoré prvky výbavy by vám za volantom v skutočnosti nechýbali. Nebudete si tak musieť priplácať za niečo, čo využijete možno raz za rok.

zdroj: KIA Slovensko