Dedinka Strasskirchen v Dolnom Bavorsku má približne 3000 obyvateľov, právo voliť v referende presne 2828 občanov. Práve tí v nedeľu rozhodnú o miestnej, mimoriadne významnej investícii BMW do elektrickej mobility, ktorá je zároveň súčasťou obrovského desaťročného plánu budovania novej výrobnej siete.

Pozemky pri Strasskirchene majú pre automobilku strategickú polohu. Od továrne BMW v Regensburgu sú vzdialené len 55 kilometrov a linky v Dingolfingu dokonca len 36 kilometrov. Ďaleko nakoniec odtiaľ nie je ani logistické centrum firmy vo Wackersdorfe či mníchovský materský závod. Ak domáci v referende stavbu schvália, už v roku 2025 bude dodávať na všetky spomínané miesta vysokonapäťové batérie.

Predbežná vizualizácia novej továrne BMW.

Továreň má stáť na pozemku s rozlohou 100 hektárov, samotné články má Nemcom dodávať čínsky koncern CATL a BMW sľubuje, že vytvorí minimálne 1000 pracovných miest.

Háčik je v tom, že proti automobilke vznikla iniciatíva nazvaná „Livable Gäuboden“, ktorá predkladá dva zásadné argumenty. Tým prvým je likvidácia ornej pôdy, na ktorej sa pestuje čerstvá zelenila pre celé Bavorsko a druhým zásadné zvýšenie dopravnej záťaže.

Hlasovacie lístky sú pripravené...

Podľa nemeckých médií je situácia Strasskirchene napätá. Priaznivci i odporcovia stavby novej továrne na batérie sa snažia prilákať 2828 voličov všetkými možnými prostriedkami, čím dosiahli len to, že sa obyvatelia dediny rozdelili na dva nezmieriteľné tábory. Navzájom si ničia plagáty, osočujú sa v internetových diskusiách, vyhrážajú sa jeden druhému, nadávajú si, skrátka... typický obraz dnešnej doby.

Zástancovia obhajujú závod vyššími príjmami pre obec a vyzdvihujú tiež patriotizmus BMW, ktoré chce investovať doma v Bavorsku. Kritici majú jasno, továreň na dedinou nevznikne.

Generálneho riaditeľa BMW, Olivera Zipseho, by ste v Strasskirchene nestretli, vedenie nechce zbytočne ďalej polarizovať ľudí. Má však na mieste informačný stánok, ponúka testovacie jazdy a vysvetľuje. To ale neznamená, že má vyhrané...

Čo sa stane, ak automobilka v referende neuspeje? BMW oficiálne plán B zatiaľ nepredstavilo. Médiá sú však presvedčené, že hlasovanie necelých 2900 obyvateľov môže mať na ďalší vývoj fatálne následky. Nevôľa v Strasskirchene môže ľahko viesť k odklonu strategických investícií do zahraničia a to sa nemusí týkať len BMW. Aj preto je výsledok referenda, ktorý bude známy najneskôr v nedeľu večer, dôležitý pre celé Nemecko.

Vyhrá ČR?

Z prípadného neúspechu hlasovania by (minimálne krátkodobo) mohla mať radosť susedná Česká republika. Ak plán zlyhá, projekt sa s veľkou pravdepodobnosťou presťahuje práve za jej hranice, ktoré sú od Strasskirchenu vzdialené vzdušnou čiarou len asi 50 km.

AK BY SA VÝZNAMNÁ AUTOMOBILKA ALEBO DOMÁCI KONCERN ROZHODOL POSTAVIŤ NEĎALEKO VÁŠHO BYDLISKA NOVÚ TOVÁREŇ NA BATÉRIE, BOLI BY STE:
  • Za výstavbu ( 48% )

     

  • Proti výstavbe ( 51% )

     

  • Zdržal by som sa hlasovania ( 1% )

     

Odpovedalo 205 ľudí  

zdroj: Automobilwoche, BMW