Nové palivo ako ekologickejšia alternatíva

Nemecké médiá upozornili na tunajšiu dôležitú novinku. Spolkové ministerstvo životného oznámilo, že vodiči v Nemecku môžu po novom natankovať motorovú naftu, ktorá je 100 percentne vyrobená z použitých kuchynských olejov. Tento druh motorovej nafty, na výrobu ktorého sa používajú odpadové materiály, rastlinné oleje alebo zemný plyn, už bol aj predtým schválený, no iba vtedy, ak išlo o prímes.

Ak sa obávate, či vaše auto takéto biopalivo zvládne, nie je vraj dôvod na obavy, že by došlo k chybe a v Nemecku chcú vodičov informovať. Aby pri nesprávnom tankovaní nevznikli škody na vozidlách, prevádzkovatelia čerpacích staníc budú po novom musieť o novinke spotrebiteľov informovať v dostatočnej podobe a jednotným spôsobom, zdôraznilo nemecké ministerstvo.

Platí, že nové vozidlá, ktoré budú v Nemecku prichádzať na trh, majú takúto naftu povinne zvládnuť a výrobcovia majú prekontrolovať kompatibilitu starších modelov.

Znižovanie emisií áut

Schválenie nového druhu palív sa stretlo s pozitívnou odozvou od Zväzu nemeckého biopalivového priemyslu. Jeho výkonný riaditeľ Elmar Baumann zdôraznil, že ide o významný krok smerom k ochrane klímy v sektore dopravy. Bionafta, napríklad tá, ktorá sa vyrába z použitých kuchynských olejov, produkuje o 70 až 90 percent menej emisií CO2 ako nafta na báze fosílnych zdrojov.

Karsten Schulze, technický prezident najväčšieho nemeckého autoklubu ADAC, prízvukuje, že nové palivá sú dôležitým príspevkom k takému rozvoju, ktorý bude šetrnejší voči klíme, a to najmä pokiaľ ide o nové vozdilá.

Hoci očakávania do budúcnosti sú pomerne veľké a počíta sa s tým, že dopyt po 100-percentne udržateľných palivách sa bude zvyšovať, politici ani experti v Nemecku nateraz nehovoria primárne o ich povinnom tankovaní. Ako zdôraznilo spolkové ministerstvo životného prostredia, ako palivo je nateraz možné využiť len obmedzené množstvo použitých kuchynských olejov.

Zdroj: Chip.de