Magickú hranicu 400 km/h prekonalo Bugatti Veyron ako prvé sériové auto histórie. Túto métu sa snažilo zdolať viacero majiteľov exkluzívneho hyperšportu, medzi nimi aj developer Radim Passer z Českej republiky. Štvorstovku pokoril na nemeckej diaľnici A2. Nedávno sa na ňu vrátil, no tentokrát za volantom modernejšieho modelu Chiron. Cieľ bol jasný.

Pokusy s modelom Veyron prekazili problémy

Realitný magnát skúšal dosiahnuť cifru 400 za volantom Veyronu viackrát. Prvý pokus v roku 2011 prekazila príliš nízka teplota, ktorá vyradila z činnosti senzory pneumatík a zamedzila aktivácii režimu na dosiahnutie maximálnej rýchlosti. O rok neskôr malo vozidlo problém s prevodovkou. Passer si nakoniec sen splnil až v roku 2015, kedy na nemeckom Autobahne dosiahol najvyššie tempo 402,5 km/h.

K tomuto výkonu bohatému Čechovi gratulovala aj samotná automobilka. Išlo totiž o najvyššiu zaznamenanú rýchlosť, aká bola dosiahnutá na verejnej ceste. Za volantom Bugatti Chiron chcel svoj rekord ešte zlepšiť. Vybral sa preto na rovnaký neobmedzený diaľničný úsek, ktorý zahŕňa šesťprúdovú prehľadnú rovinku s dĺžkou okolo 10 kilometrov.

Najvyššie dosiahnuté tempo 417 km/h

Aby sa nezopakovali technické problémy sprevádzajúce pôvodné jazdy s typom Veyron, jeho nástupcu poslal Radim Passer do fabriky vo francúzskom Molsheime na kompletnú technickú prehliadku. Tú vozidlo absolvovalo bez ťažkostí. Putovalo preto do Nemecka, kde ho doplnilo trio Bentley Flying Spur, Lamborghini Aventador a Porsche 911 Turbo.

Smotánka koncernu VW sa na diaľnicu vydala v skorých ranných hodinách, kedy je tam minimálna premávka. Chiron nábožného českého miliardára štartoval pred piatou. Passer ho po modlitbe naštartoval špeciálnym kľúčom a plynový pedál zaboril do podlahy.

Bugatti sa na diaľničnej rovinke priblížilo k svojej maximálke, ktorá je obmedzená na 420 km/h. Tachometer ukázal najvyššiu cifru 414. Ako ukázali údaje z GPS, maximálna dosiahnutá rýchlosť bola až 417 km/h. Radim Passer tak úspešne zdolal svoj vlastný rekord a tento výkon spolu s cestou vedúcou k nemu zachytil na video. To od svojho zverejnenia obletelo celý svet. Nemôžeme povedať, že by sme sa čudovali...

Zdroj: Autoforum.cz