Ľudia si postupne začali uvedomovať, že akokoľvek krásne a drahé či dlho želané auto je len železo a to najpodstatnejšie sa vždy vozí vnútri. A preto si stále viac zákazníkov vyberá autá už aj podľa jeho bezpečnosti. Ešte v minulom desaťročí sa systémy, ktorá aktívne pomáhajú vodičovi, obmedzovali na systémy ABS a ESC a v prípade nehody popri bezpečnostných pásoch aj airbagy. Všetky tie sú už nejaký čas povinnou súčasťou výbavy. Uprostred tohto desaťročia sa povinnou súčasťou nových áut stal systém monitorovania tlaku v pneumatikách TPMS. Ide sa však oveľa ďalej. 


V máji 2018 navrhla Európska Komisia návrh zákona, podľa ktorého má každé nové auto od roku 2021 obsahovať nové systémy aktívnej bezpečnosti. Návrh zahŕňa systém predchádzania kolíziám, systém na ochranu chodcov a cyklistov, asistenta zachovania jazdného pruhu, inteligentného asistenta rýchlosti a kameru alebo snímače prekážok pri cúvaní. Dovedna sa jedná o 12 nových už bežne známych, ale nepovinných systémov. Cieľom je výrazne znížiť počet obetí dopravných nehôd.

Toyota má pre vás budúcnosť už dnes


Najväčšia japonská automobilka ponúka Toyota Safety Sense vo všetkých modeloch. Balík Toyota Safety Sense automaticky neznamená náklady navyše, prípadne alebo je cenovo výhodný. V modeli Auris je štandardom od druhej cenovej konfigurácie.  Pri mestskom Yarise patria tri zo štyroch funkcií bezpečnostného balíka k štandardnej výbave od základnej verzie Life. Štvrtý systém rozpoznávania dopravných značiek je dostupný bez dodatočnej platby od tretej z piatich konfigurácií.

Čo všetko Toyota Safety Sense obsahuje?

· varuje vodiča v prípade rizika kolízie s iným vozidlom pred autom. Systém rozpozná nebezpečenstvo a informuje ho vizuálne aj akusticky. Ak vodič nereaguje, elektronika spustí núdzové brzdenie. Systém zaznamenáva aj pohyb chodcov, čo zvyšuje bezpečnosť v meste.

· varovanie na opustenie jazdného pruhu – varuje vizuálne aj akusticky. Ak vodič nereaguje, vozidlo môže automaticky vrátiť do pôvodnej jazdnej dráhy.

· aktívny tempomat je súčasťou rozšíreného balíka Toyota Safety Sense pri modeloch Toyota C-HR, RAV4 alebo Prius. Po nastavení požadovanej rýchlosti systém reaguje na situáciu na ceste a jazdu prispôsobuje vozidlu pred sebou. Automaticky zníži rýchlosť a udržiava si bezpečný odstup ak auto vpredu spomalí a keď zrýchli, opäť sa dostane na nastavenú rýchlosť.

· čítanie dopravných značiek a zobrazuje ich na farebnom displeji v zornom poli vodiča. Automatické diaľkové svetlá uľahčujú cestovanie v noci - kamera v čelnom skle rozpoznáva svetlomety vozidiel blížiacich sa v protismere, a koncové svetlá  automobilov pred vozidlom. Systém automaticky prispôsobí svetlá situácii na vozovke tak, aby vozidlo neoslepovalo iných vodičov.

· sledovanie slepých uhlov BSM pomáha pri zmene jazdného pruhu. S pomocou zadných radarových snímačov rozpozná vozidlá vo vedľajšom pruhu a informuje pomocou indikátorov vo vonkajších spätných zrkadlách.