Čo spôsobuje vibrácie pneumatík?

To, že šoférujete auto s nevyváženými pneumatikami, spoznáte podľa nepríjemných vibrácií volantu pri rýchlosti nad 60 km/h. Vibrácie však pocítite aj vtedy, keď sedíte na sedadle vodiča alebo spolujazdca, prípadne cez brzdový pedál. Okrem zlého vyváženia môže vibrácie spôsobovať aj nerovnomerné opotrebovanie behúňa alebo nízky tlak v pneumatikách. Nerovnováhu pneumatík delíme na statickú a dynamickú. Pri statickej dochádza k vibrácii kolesa smerom nahor a nadol. Dynamická nerovnováha spôsobuje, že sa kolesá trasú zo strany na stranu. V každom prípade je potrebné zistiť konkrétnu príčinu a zaistiť nápravu. Pomocou diagnostickej metódy Road Force možno určiť presnú potrebnú hmotnosť vyvažovacieho závažia a identifikovať zdroj problému, ktorý spôsobuje nepríjemné vibrácie.

Pár gramov chýbajúceho závažia dokáže rozvibrovať kolesá

Aby bolo vyváženie kolesa účinné, je dôležité presne zvoliť hmotnosť závažia a namontovať ho na správne miesto. Už pár gramov chýbajúcej hmotnosti dokáže totiž pri vyšších rýchlostiach spôsobiť vibrácie, ktoré si všimne skúsený vodič. Road Force test určí číslo, ktoré udáva, ako veľmi je koleso deformované (ako veľmi sa blíži k tvaru vajca alebo ako je zaoblené). Tolerancia sa pritom líši od vozidla k vozidlu – niektoré vozidlá sa dokážu dobre vyrovnať s miernou odchýlkou, zatiaľ čo iné pociťujú vibrácie. Road Force diagnostika odhalí, či je konkrétne koleso mimo určeného limitu. Vyvažovačka kolies potom určí správnu polohu pneumatiky voči disku a eliminuje riziko vzniku vibrácií. Zároveň dokáže určiť pozíciu daného kolesa tak, aby sa zabránilo prípadnému „ťahaniu“ vozidla do strany.

Autoservis Road test

Vyvažovanie metódou Road Force má potom veľký zmysel pre tých, ktorí opakovane pociťujú vibrácie.

Výhody testovania Road Force

Vyváženie kolies sa nedá urobiť bez demontáže a roztočenia pneumatík. Celý proces však zvyčajne netrvá dlhšie ako 30 minút. Za Road Force test si v pneuservisoch priplatíte, a to obvykle od 10 do 20 eur za pneumatiku. Oplatí sa vám takáto investícia? Zhrňme si všetky výhody, ktoré diagnostika prináša:


• Minimalizuje vibrácie kolies spôsobené „hádzaním“ ráfika
a pneumatík v dôsledku chybného obutia

• Identifikuje problémy s uhýbaním vozidla do strany

• Optimalizuje náklady spojené s množstvom vyvažovacieho závažia,
ušetrí cca 30 % hmotnosti

• Obmedzením množstva použitého závažia ide o ekologické riešenie

• Prináša viditeľné zlepšenie jazdných vlastností a kvality jazdy,
ktoré ocení aj bežný vodič

V ktorých prípadoch má vyvažovanie pomocou Road Force zmysel

Za vyváženie všetkých kolies s využitím Road Force testu si priplatíte pár desiatok eur. Má táto investícia zmysel? Pre mnohých áno, ale na druhej strane nie je potrebná pre všetky typy vozidiel. Tento spôsob vyvažovania kolies je vhodný najmä pre majiteľov vozidiel s veľkými diskami a nízkoprofilovými pneumatikami, v prípade ktorých sa negatívne prejavia aj malé odchýlky. Nízkoprofilové pneumatiky totiž na rozdiel od pneumatík s vyšším profilom nedokážu tlmiť väčšie nerovnosti. 

Vyvažovanie metódou Road Force má potom veľký zmysel pre tých, ktorí opakovane pociťujú vibrácie, a to aj po štandardnom vyvážení. Diagnostika totiž odhalí, či je problém naozaj v kolesách, alebo je potrebné hľadať príčinu inde. Túto metódu si potom pochvaľujú automobiloví nadšenci a fajnšmekri, ktorí vyžadujú maximálnu kvalitu – vyváženie je súčasťou pravidelnej údržby, ktorú netreba podceňovať. Dajte zbohom nevyváženým pneumatikám a užívajte si jazdu s novou súpravou pneumatík, ktoré budú rovnako vyladené ako kolesá z výroby. Vďaka Road Force testu si užijete na cestách maximálny komfort bez toho, aby sa vám triasli ruky na volante.

zdroj videa: Autoklub Slovakia Assistance, s.r.o.
Zdroj fotografií: AZ pneu