Vedenie automobilky Renault sa rozhodlo radikálne prekopať aktuálnu modelovú ponuku a vyradiť z nej autá so slabým predajným potenciálom. Po správe o otáznej budúcnosti hatchbacku Mégane teraz prichádza ďalšia. Renault Espace končí! Zakladateľ segmentu MPV v Európe sa podľa agentúry Reuters stane s veľkou pravdepodobnosťou ďalšou obeťou revitalizácie ponuky jednotlivých automobiliek koncernu Renault-Nissan. Renault predstavil plán, pomocou ktorého ušetrí počas nasledujúcich troch rokov až 2 mld. eur.

Doba MPV končí

Za rozhodnutím ukončiť výrobu ďalšieho z tradičných modelov Renaultu stojí aj trvalo klesajúci záujem o autá segmentu MPV. Ich popularita je momentálne preč a ľudia sa hrnú za volanty crossoverov a SUV. A hoci sa Renault snažil zareagovať zmenou charakteru poslednej generácie modelu Espace, nestačilo to. Napriek jemnému odklonu od hodnôt MPV ku crossoverom to bolo málo a zákazníkov nepresvedčil.

Renault je zakladateľom segmentu MPV v Európe, prvý Espace sa na Starom kontinente ukázal už v roku 1984.

Pri MPV Espace to však skončiť nemusí. Koncern potrebuje peniaze na vývoj nových technológií sledujúcich budúcu legislatívu, a tak pravdepodobne „odpojí od prístrojov“ viac neziskových modelov so slabými predajmi. Hovorí sa aj o modeli Talisman, ktorého predaje nezodpovedajú predstavám vedenia fabriky. Čo je na tom pravdy, zatiaľ nikto nevie, správ o rušení tradičných modelov z ponuky Renaultu sa však v poslednej dobe objavilo dosť na to, aby bolo zrejmé, že automobilka svoju aktuálnu ponuku skutočne zredukuje.

Otázniky visia aj nad sedanom Talisman.

zdroj: Reuters, Automotive News