(Aktualizované 5.1. 2023 11:07 - 41-ročný vodič z Kalifornie čelí obvineniam z pokusu o vraždu a ohrozenia detí. Na základe získaných dôkazov sa vyšetrovatelia domnievajú, že incident bol úmysleným činom.)

Koncom roka 2021 obletela internet správa o nehode Tesly Model S, ktorá spadla zo zhruba 30-metrového útesu, pričom vodič vyviazol len so škrabancami. Aktuálna nehoda z Kalifornie je asi ešte desivejšia, nakoľko vozidlo spadlo z výšky viac ako 76 metrov. Tesla je pochopiteľne na odpis. Dokonca je v takom zúboženom stave, že podľa záberov ani nevedno, o aký model ide. Čo je však dôležitejšie, štvorčlenná rodina (dve deti a dvaja dospelí) túto strašnú nehodu prežila. Na mieste zasahovalo okolo 30 záchranárov vrátane troch vrtuľníkov, ktorí účastníkov nehody previezli do nemocnice. Podľa dostupných informácii utrpeli deti len drobné zranenia, zatiaľ čo v prípade dospelých sa hovorí o vážnejších zraneniach. 

Dôvod nehody je zatiaľ neznámy

Je nepochybne zázrakom, že nehodu vôbec niekto prežil a rozhodne treba udeliť kredit aj bezpečnosti Tesly, ktorá si svoju úlohu splnila do bodky a posádku ochránila perfekne. Doposiaľ však nie je jasné, prečo k nehode vôbec došlo a čo mohlo zapríčiniť pád z útesu. Podľa správ k havárii došlo v pondelok 2. januára 2023, 10.50 miestneho času. Tesla zrejme zišla z cesty na diaľnici, v každom prípade úrady v tejto chvíli jasne uvádzajú, že na vine nebol Tesla Autopilot. Namiesto toho sa zdá, že vodič zrejme precenil svoje schopnosti a šiel príliš rýchlo na to, aby nad vozidlom udržal kontrolu, čo potvrdzujú aj slová svedkyne, ktorá zároveň zavolala na tiesňovú linku. Auto sa vraj pohybovalo veľmi rýchlo a následne ho cez spätné zrkadlo videla spadnúť cez okraj cesty. 

Po príchode na miesto nehody predpokladali záchranári (na základe stavu auta) to najhoršie, no po zistení, že posádka prežila, okamžite spustili akciu. Veľavravné sú aj slová veliteľa zasahujúcej jednotky, ktorý tvrdí, žeto, že prežili, nie je nič iné ako zázrak.“