10-dňová diaľničná známka je najobľúbenejšia

Predpredaj známky na ďalší rok využívajú motoristi najmä pri nákupe ročnej elektronickej diaľničnej známky - stále ich je pomerne veľa, hoci 365-dňový variant je obľúbenejší.

Zaostávať však v decembri zrejme nebude ani predaj ostatných typov diaľničných známok, pretože práve v posledný mesiac roka sa vlani predali diaľničné známky v hodnote 7,4 milióna eur. Spolu s januárom (16 miliónov eur v tomto roku) a februárom (10 miliónov eur) a letnou sezónou patrí december medzi najsilnejšie mesiace v množstve predaných diaľničných známok.

Čo sa týka tohtoročných štatistík, Národná diaľničná spoločnosť predala od januára do októbra tohto roka o 6 % viac diaľničných známok oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. Výber úhrady za diaľničné známky vzrástol o viac než pätinu.

Tento rok zatiaľ NDS predala takmer 4,3 milióna kusov diaľničných známok, čo vo finančnom meradle predstavuje príjem v hodnote približne 94 miliónov eur bez DPH. Najobľúbenejším druhom známky bola 10-dňová, tvorila 59 % na celkovom predaji. NDS získala predajom tohto druhu známky viac než 25 miliónov eur.
 

Pri známke s najkratšou platnosťou evidujú diaľničiari aj najvyšší nárast. Predaj vzrástol medziročne o 13 % a vo finančnom vyjadrení bol nárast na úrovni 36 %. Táto známka má platnosť 10 dní odo dňa zakúpenia (alebo od zvoleného dátumu) a jej cena je 12 eur.

Druhou najobľúbenejšou známkou za desať mesiacov tohto roka v medziročnom porovnaní bola 365-dňová, tvorila 23 % na celkovom predaji. Predalo sa jej vyše 965.000 kusov a príjem z predaja predstavoval hodnotu 48 miliónov eur. Táto známka platí 365 dní od zakúpenia alebo od zvoleného dátumu a stojí 60 eur.

Na tretej priečke obľúbenosti medzi motoristami je 30-dňová diaľničná známka, ktorej sa predalo 521.000 kusov, príjem z predaja tohto typu bol na úrovni zhruba 7,4 milióna eur. Známka platí 30 dní od zakúpenia alebo od zadaného dátumu a stojí 17 eur.

NDS tiež predala 265.000 ročných diaľničných známok za celkových 13 miliónov eur. Ide o jediný typ známky, ktorý má presne danú platnosť – od 1.1. daného roka (alebo od zakúpenia) do 31.1. nasledujúceho roka. Jej cena je rovnaká, ako v prípade 365-dňovej, teda 60 eur.

Najneskôr v budúcom roku v marci pribudne do ponuky aj jednodňová diaľničná známka, a to na základe pravidiel EÚ. Jej cena na Slovensku bude najviac 5,4 eura.