Jasný názor motoristov

91 percent účastníkov ankety vníma zavedenie diaľničnej známky platnej na 1 deň viac či menej pozitívne. "Veľmi pozitívne" tento krok hodnotí až 85 percent respondentov. Ďalších šesť percent zapojených čitateľov ho označilo za "skôr pozitívny".

Naopak, "skôr negatívne" hodnotenie dostala novinka medzi diaľničnými známkami iba od troch percent hlasujúcich. Najhoršie možné vysvedčenie so stupňom "veľmi negatívne" sa jednodňovej známke ušlo od šiestich percent respondentov. Celkovo sa však dá skonštatovať, že kladné reakcie výrazne prevýšili tie nespokojné.

Anketa bola súčasťou minulotýždňového článku zameraného na skupiny motoristov, pre ktoré môže byť nová diaľničná známka najviac relevantná.

Novinka zvyšuje flexibilitu využívania slovenských diaľnic, pre niektorých prináša možnosť ušetriť a potenciálne vás môže vo vybraných prípadoch presvedčiť, aby ste namiesto cesty nižšieho významu využili práve rýchlu cestu.

Diaľničné známky 2024

Hoci rezort dopravy zdôrazňuje, že jej zavedenie nebolo prvotne nápadom v jeho réžii, motoristom je fér ponúknuť aj alternatívu pre prípad, že naše diaľnice potrebujú využiť iba počas krátkeho časového úseku v rámci jedného dňa. Dnes si musí táto skupina motoristov kupovať 10-dňovú známku za 12 eur, po novom ich vyjde jednodňová známka najviac na 5,4 eura.

Pripomeňme, že ceny diaľničných známok na rok 2024 zatiaľ nie sú známe, no dozvedieť by sme sa ich mali už čoskoro, keďže ich predaj sa začne v decembri.