Je to fér, odkazuje ministerstvo

Štát zdôrazňuje, že s nápadom jednodňovej diaľničnej neprišiel vo vlastnej réžii. „V prvom rade treba povedať, že zavedenie jednodňovej diaľničnej známky presadzoval Európsky parlament,“ uviedol portál Topspeed.sk Martin Petro z odboru komunikácie ministerstva dopravy SR. Znamená to, že známka bude najneskôr počas marca 2024 zavedená v každej krajine EÚ.

Podľa Petra na ministerstve počítajú s tým, že po uvedení novinky do praxe „môže prísť istý výpadok v celkových príjmoch z úhrad diaľničných známok“. Závisieť to prirodzene bude od toho, aké množstvo motoristov sa rozhodne kúpiť si jednodňovú diaľničnú známku – domácich i zahraničných, keďže známka bude dostupná pre každého bez rozdielu.

Na druhej strane, môžu nastať aj situácie, kedy môže byť práve jednodňová diaľničná lákadlom využiť spoplatnený úsek diaľnice či rýchlostnej cesty – predovšetkým v prípadoch, keď motorista na diaľnici bežne najazdí a potrebuje sa po nej presunúť len v jediný deň na krátku vzdialenosť, pričom do kúpy 10-dňovej známky by sa mu neoplatilo investovať.

Ako napokon dopĺňa aj Petro z ministerstva, „je férové poskytnúť možnosť nekupovať si 10-dňovú známku niekomu, kto našou diaľnicou len raz prejde“. Dá sa očakávať, že práve tejto skupiny motoristov sa nová elektronická diaľničná najviac dotkne.

Ceny diaľničných známok na rok 2024 sa dozvieme už čoskoro - pred štartom predaja, takže najneskôr v decembri.

AKO HODNOTÍTE ZAVEDENIE JEDNORAZOVEJ DIAĽNIČNEJ ZNÁMKY?
  • Veľmi pozitívne ( 84% )

     

  • Skôr pozitívne ( 7% )

     

  • Skôr negatívne ( 3% )

     

  • Veľmi negatívne ( 6% )

     

Odpovedalo 1057 ľudí