Pozor na rekonštrukciu na Donovaloch

My sme sa pri písaní článku pozreli na modelovú trasu autom z bratislavského Námestia SNP až do Košíc ku vlakovej stanici. Vyhľadávali sme cez Google Maps a aplikácia nám odporúčala ísť stredom Slovenska v smere na Zvolen a odtriaľ trochu netradične okolo Rimavskej Soboty a Rožňavy až do Košíc. Táto cesta by podľa Google Maps bola zvládnuteľná za 4 hodiny a 16 minút. Takzvaná severná trasa cez Žilinu a Ružomberok by trvala o niečo dlhšie, teda 4 hodiny a 23 minút.

Google nám neodporučil cestu cez horský priechod Donovaly, dôvodom je prebiehajúca rekonštrukcia cesty, navyše horský priechod bude pre motoristov v auguste vo vybrané dni úplne uzatvorený.

Inou alternatívou, ktorá sa môže v niektorých prípadoch motoristom vyplatiť, je jazda stredom Slovenska najprv rýchlostnou cestou R1 a následne cez horský priechod Čertovica. Ako upozornili Hospodárske noviny, táto cesta sa stane ešte zaujímavejšou možnosťou.

R1ku totiž predĺžia po Slovenskú Ľupču, a to v polovičnom profile. 4-kilometrový úsek má byť potenciálne dokončený v rozmedzí 2,5 roka od uzatvorenia zmluvy. Najlacnejšie by túto cestu dokázal podľa všetkého postaviť Doprastav, ktorý spolu s Metrostavom ponúkli v tendri sumu necelých 87 miliónov eur. Ponuka Doprastavu je pritom výrazne lacnejšia ako tá o druhého najlacnejšieho uchádzača (Eurovia, SMS) – konkrétne o 10 miliónov eur.

„Vážne sme sa tým zaoberali a máme technické riešenia, aby sme boli schopní stavbu za tú cenu postaviť. Hneď po podaní sme si opäť sadli a preberáme detaily, aby sme boli úspešní aj pri realizácii,“ vyjadril sa pre Hospodárske noviny šéf Doprastavu Dušan Mráz.

Zdroj: HN / foto: Mojanitra.sk