Zákon, ktorý vraj výrazne zrýchli výstavbu diaľnic

Na ministerstve momentálne pracujú na novej legislatíve o nadradenej infraštruktúre, ktorej cieľom je výrazne zrýchliť prípravné konania na všetky veľké stavby národného významu.

Bude mať podobu zákona a zahŕňať bude diaľnice, železnice, obchvaty či o iné veľké infraštruktúrne projekty, ako napríklad továreň Volva na východe. Ďalším príkladom, kde sa má nová legislatíva uplatniť, je aj dostavba diaľnice D3. Minister dopravy Ráž avizoval, že diaľnica v úseku Žilina Brodno - Čadca (postavia ju ako jednu stavbu) je finančné krytá a výstavba je vo vysokom štádiu rozpracovanosti.

Na začiatok výstavby si však ešte počkáme, podľa skorších zverejnených informácií sa tak má stať predbežne v júni 2026. Stavebný projekt pohltí všetky eurofondy SR alokované na diaľnice.

Rezort dopravy stihol koncom decembra prediskutovať chystanú legislatívu už aj s odborníkmi. "Na ministerstve sme privítali zástupcov samospráv, stavebného sektora aj kolegov z ostatných ministerstiev. Ukázali sme im podobu nového zákona o strategických investíciách, ktorý výrazne zrýchli prípravu diaľnic, železníc, energetickej infraštruktúry či nemocníc. Zákon momentálne dokončujeme a začiatkom budúceho roka poputuje do parlamentu," uviedlo ministerstvo dopravy.

Zdroj: Ministerstvo dopravyTASR

Foto: opii.gov.sk