Dúfali sme aj my. Príchod ďalšej automobilky by F1 jednoznačne prospel a skvalitnil štartové pole. Rokovania sa však naťahovali tak dlho, až viacerí začali tušiť, že nakoniec z toho nič nebude. A tak sa aj stalo. Britský portál The Race totiž prišiel s informáciou, že Porsche definitívne vzdáva plány a úsilie o vstup do Formuly 1 v roku 2026.

S nikým sa nedohodli

Táto sága sa ťahala dlhé mesiace, pričom najpravdepodobnejšia vyzerala spolupráca s tímom Red Bull Racing. Následne však došlo medzi zainteresovanými stranami k nezhodám, a to napriek pokročilej fáze rokovania. Podľa niektorých zdrojov totiž Porsche chcelo až 50-percentný podiel v tíme Red Bull, čo sa im samozrejme nepáčilo. Mohlo by to ohroziť ich nezávislosť a rokovania tak ukončili. Nemeckej automobilke sa tým zavreli jedny z mála dverí, no FIA v októbri minulého roka potvrdila, že Porsche má o vstup do F1 aj naďalej záujem a rokuje s ďalšími tímami. K dohode však nedošlo.

Porsche a Red Bull sa na spolupráci od 2026 nedohodli.

„Vyhliadky Porsche na vstup do Formuly 1 v roku 2026 vyzerali od tohto okamihu (od stroskotania rokovaní s Red Bullom a McLarenom) chabo a podľa informácií The Race sa automobilka namiesto toho chce sústrediť na existujúce programy vo svete motoristického športu, uviedol britský portál. Tým mal na mysli účasť v šampionátoch vytrvalostných pretekov WEC a IMSA, ako aj Formule E, kde sa Porsche v tejto sezóne veľmi darí a jeho jazdec Pascal Wehrlein je po štyroch kolách na čele šampionátu. 

Porsche napriek neúspešnému vstupu do F1 na kráľovskú triedu motoršportu nezanevrelo a záujem značky naďalej trvá. V strednodobom horizonte však asi nebude schopné získať výrazný podiel ani sa spojiť s niektorým zo súčasných tímov. Veľkolepý návrat od roku 2026 sa tak nekoná. No od sezóny 2026 uvidíme v F1 aspoň Audi, ktoré sa spojilo s tímom Sauber, aktuálne pretekajúcim pod logom Alfy Romeo. 

Zdroj: The Race