Audi sa v roku 2026 stane dodávateľom pohonných jednotiek pre monoposty Formuly 1. Vstup Audi do F1 bol oficiálne potvrdený už od leta, čakalo sa však na potvrdenie konkrétneho tímu, ktorý Nemcom debut umožní. Audi chce zároveň prevziať podiely v skupine Sauber, informujú nemecké médiá. Švajčiarsky tím má 30-ročnú skúsenosť s F1 a do projektu prispeje svoju rozsiahlou infraštruktúrou a vybudovaným zázemím.

Automobilka sa pre vstup do Formuly 1 rozhodla, pretože motoristický šport vníma ako neoddeliteľnú súčasť svojej DNA. „Sme radi, že sme pre náš ambiciózny projekt Formuly 1 našli takého skúseného a kompetentného partnera,“ okomentoval nové partnerstvo s tímom Sauber člen predstavenstva Audi pre technický rozvoj Oliver Hoffmann.

Nové pravidlá, staronový tím

Na vstup Audi do F1ky si počkáme do roku 2026. Dôvodom sú nové technické pravidlá pre pohonné jednotky, ktoré začnú platiť práve v tomto roku a už skôr ich schválila Svetová rada motoristického športu, teda orgán FIA. Nové predpisy berú vo väčšej miere na zreteľ nielen ekológiu a udržateľnosť, ale zároveň sa FIA snažila touto zmenou prilákať aj nové automobilky, ako je napríklad koncern Volkswagen. Ten sa rozhodol, že do sveta motoristického športu F1 nevstúpi priamo, ale voľba padla na značku Audi.

Vývoj pohonných jednotiek prebieha pod hlavičkou divízie Audi Sport v nemeckom Neuburgu na Dunaji, ktorý leží len pár kilometrov západne od domovského mesta značky. Pre projekt pohonnej jednotky založila automobilka samostatnú spoločnosť, ktorá je 100-percentnou dcérskou firmou spomínaného športového oddelenia.

Zdroj: Sport1.de