Hovorilo sa o tom už veľmi dlho, no vo väčšine prípadov sa skloňoval príchod buď jednej alebo druhej dcérskej automobilky, nie oboch. Tieto informácie však neboli oficiálne potvrdené, a tak išlo len o špekulácie. Až doteraz. Predseda predstavenstva VW Group Herbert Diess totiž potvrdil, že Porsche a Audi vstúpia do F1. V živom prenose s názvom „Dialog  with Diess“, ktorý sa objavil na Youtube kanáli koncernu síce vyvrátil účasť VW ako takého, nakoľko podľa neho toto meno k F1 nepasuje, na druhej strane však potvrdil, že do najrýchlejšieho kolotoča sveta (separátne!) vstúpi Porsche a aj Audi.

Pýtate sa kedy? 

Nuž, na ich príchod si budeme musieť ešte pár sezón počkať. Ten sa totiž očakáva až v roku 2026. Na tento termín je naplánovaná zmena pravidiel a bude zahŕňať aj komplet nové motory. Automobilky to vidia ako ideálnu príležitosť na štart v šampionáte. Ide o veľké rozhodnutie, s ktorým ale podľa Diessa neboli spočiatku stotožnení všetci členovia správnej rady VW. Chcelo to trochu presviedčania, no nakoniec odhlasovali vstup týchto dvoch značiek do F1 jednohlasne. Záujem koncernu o tento šampionát je podľa Diessa založený na „celosvetovo extrémne pozitívnom vývoji Formuly 1“.

V akej forme vstúpia Porsche s Audi do kráľovnej motoršportu, zatiaľ nevieme, je ale takmer isté, že obe značky budú vyvíjať vlastné motory. „Pokiaľ ide o Porsche, tak tam hovoríme už o relatívne konkrétnom pláne, v prípade Audi detaily momentálne neriešime.“ tvrdí Herbert Diess. Už dlhšie sa hovorí o tom, že Porsche bude spolupracovať s Red Bullom ako dodávateľ pohonných jednotiek, pričom Audi by podľa niektorých zdrojov mohlo kúpiť McLaren, čo však Angličania vyvrátili.

Obe automobilky chcú byť konkurencieschopné 

Diess tvrdí, že vyvinúť motor F1 trvá tri až štyri roky. Rozhodnúť o príchode Audi a Porsche už takto v predstihu preto bolo určite správnym rozhodnutím. Obe automobilky budú mať dostatok času na vývoj a podľa šéfa VW sa doň už aj pustili. Chcú totiž využiť spomínanú zmenu pravidiel, aby mohli okamžite bojovať o najvyššie priečky. Ak by sa totiž rozhodli pre vstup v tejto chvíli, trvalo by im odhadom päť až desať rokov, kým by bojovali o tituly. VW nepochybne vie, čo robí. Pripomeňme si napríklad WRC, keď Nemci v roku 2013 využili zmenu pravidiel a absolútne dominovali štyri roky v rade. O niečo podobné sa budú chcieť pokúsiť aj v F1, tentoraz so značkami Porsche a Audi.