Na danom úseku bratislavskej D1 denne prechádza v priemere 60 tisíc áut. Keď sa začnú obmedzenia, dopravné peklo by to byť nemalo, no vodiči aj tak pocítia zdržania. Tak by sa dali opísať očakávania v súvislosti s obchádzkovými trasami pripravovanými na stavbe križovatky D1 a D4.

Hospodárske noviny zverejnili míľniky zahrnuté v harmonograme výstavby a ako potvrdzujú aj samotní diaľničiari, z pohľadu motoristov je dôležité, že dopravné obmedzenia zatiaľ nenastali. Avšak pripraviť sa na ne treba neskôr počas roka, hoci nie bezprostredne v horizonte najbližších dní či týždňov.

„Napriek tomu v roku 2024 k nim dôjde. No o konkrétnych termínoch a detailoch budeme verejnosť v predstihu informovať,“ citujú HN Evu Žgravčákovú, hovorkyňu Národnej diaľničnej spoločnosti.

Obmedzia rýchlosť na 80 km/h

Naďalej tak stále nevieme, kedy presne sa presunie doprava z D1ky pri Bratislave na obchádzkové trasy. Pozitívom je, že podľa všetkého kompetentní nenechávajú nič na náhodu a plánujú obchádzkové trasy s tromi pruhmi v každom smere, hoci rýchlosť na nich bude limitovaná na 80 kilometrov za hodinu.

V rámci obchádzkových trás bude úsekové meranie rýchlosti - radary vás zaznamenajú v prípade prekročenia povolenej rýchlosti na danom úseku a domov vám zašlú sankciu.

Ako dopĺňajú HN, alternatívou bude vlaková doprava. ZSSK je pripravená posilniť vlakové spojenia na trasách spájajúcich hlavné mesto napríklad s Galantou, Leopoldovom, Nitrou, Trnavou, Vrútkami či Martinom. Železničiari počítajú s tým, že dopyt cestujúcich narastie, a to najmä počas hlavnej fázy dopravných obmedzení na D1ke.

Zdroj: HN / foto: cz.depositphotos.com