Pri tejto kontroverznej voliteľnej ŠPZ nejde o význam v slovenčine. V ruskom jazyku má označovať hlavné mesto Ruska Moskvu, kde sídlia aj najvyššie politické autority krajiny, a na záver evidenčného čísla je použité písmeno Z. To používa Rusko na vojenských vozidlách nasadzovaných v konflikte na ukrajinskom území.

Auto, ktoré jazdí po uliciach Košíc, vyvolava u niektorých ľudí pobúrenie. „Evidenčné číslo nebolo posúdené ako nesúladné s ustanoveniami zákona o cestnej premávke,“ cituje košický Korzár hovorkyňu policajného prezídia Denisu Bárdyovú. EČV by vraj naopak neschválili, pokiaľ by zahŕňalo hanlivé, zosmiešňujúce, pohoršujúce alebo urážajúce vyjadrenia. Rovnako by ste napríklad nepochodili s názvom politického hnutia alebo strany.

Mimochodom, takáto špeciálna ŠPZka mohla vzniknúť len vďaka minuloročnej zmene pravidiel na Slovensku, na základe ktorej sa už nemusia uvádzať skratky okresov v rámci prvých dvoch písmen EČV.

ŠPZ vzbudila záujem. Skôr negatívne

Majiteľ samotného vozidla nechcel komentovať konflikt na Ukrajine, no pre Korzár sa vyjadril k Moskve ako mestu vo všeobecnosti: „Prežil som najkrajšie obdobie svojho života práve v Moskve. Podľa môjho názoru je to najkrajšie a najviac rozvinuté mesto na svete. Precestoval som desiatky hlavných miest, ale tak krásne vybudované ako Moskva som ešte nevidel.“

Niektorí (ex)politici takúto ŠPZku odsudzujú a nesúhlasia s jej udelením. „Jazdiť s takou značkou je podporovanie agresie a schvaľovanie násilia voči skupine občanov. Schvaľovanie niečoho takého je trestný čin,“ myslí si bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer (pôvodne pôsobil v strane Demokrati).

Slovenský Trestný zákon zakazuje podporovanie alebo propagovanie skupín, ktoré násilím či jeho hrozbou smerujú k potláčaniu základných práv a slobôd.

Zdroj a foto: Korzár