V dnešnej dobe je to s farebnou možnosťou pri konfigurácii nových automobilov naozaj pestré. Máme k dispozícii veľké množstvo farebných kombinácií, v niektorých prípadoch dokonca presné personalizácie zabezpečia absolútne jedinečný kúsok.

Aj keď jazdíme na vozidlách, ktorých farba sa nehodí k našej osobnosti, pravdepodobne to nikto pri kúpe budúceho automobilu riešiť nebude.

Prečo potom podľa najnovšieho prieskumu Nissanu nejazdíme automobilmi, ktorých farba by patrila k našej osobnosti? Jednou z možností je tiež stále rozšírený predaj použitých vozidiel, kde preferujeme radšej iné hodnoty pred farbou exteriéru. Prípadne nepoznáme farbu, ktorá sa hodí k našej osobnosti.

Štúdia prebiehala v 5 krajinách, v Anglicku, Španielsku, Taliansku, Francúzsku a Nemecku.

Štúdia totiž preukázala, že až 86 % opýtaných zvolilo nesprávnu farbu budúceho vozidla pre svoju osobnosť. Nissan do štúdie prizval uznávanú psychologičku Karen Haller, ktorá poodhalila, ako sa k našej osobnosti hodí farba vozidla. Zaujímavý výsledok podčiarkuje fakt, že v dnešnej dobe máme na výber naozaj širokú škálu farieb, a to aj pri tých najmenších vozidlách.

Z prieskumu tiež zistili, že až 90 % opýtaných talianskych vodičov zvolilo nesprávnu farbu pre svoju osobnosť.

Nissan túto štúdiu spravil pre predstavenie rozmanitej ponuky farieb pre novú Micru. Tá je totiž dostupná nielen s bežnými lakmi, ale aj s rôznymi personalizačnými programami. V štúdii si totiž až dve tretiny opýtaných vybralo konzervatívne farby. Dokonca až 38 % opýtaných jazdí aktuálne šedým alebo čiernym vozidlom. Pre 53 % ľudí však reklamovaná farba ovplyvnila výber do budúcna. Aj keď výsledky prieskumu ukázali, že si farby vyberáme nesprávne k našej osobnosti, až polovica opýtaných totiž zvolila svoju obľúbenú farbu.

Podľa prieskumu v takom Taliansku zvolí konzervatívnu farbu (šedá, čierna alebo strieborná) až 72 % opýtaných ľudí.

Podľa psychologičky je napríklad bežné, že v časoch krízy zákazníci volia konzervatívne farby. Čiernu si podľa nej spájajú aj s novými technológiami. A čo vy? Jazdíte vo vozidle, ktoré ste si vybrali aj podľa farby, alebo to nehralo pri kúpe žiadnu rolu?