Sankcia za neekologickú jazdu

Vodičom vozidiel, ktorí toto nariadenie nedodržia, hrozí pokuta 135 eur. Nová dopravná značka označuje špeciálny jazdný pruh dostupný len pre vybrané vozidlá pripomínajúci buspruhy, ktoré poznáme aj na Slovensku. Našli by ste ho už v mestách ako napríklad Lyon, Grenoble či Štrasburg.

Novinka sa často týka predovšetkým ľavého jazdného pruhu na rýchlych cestách, pričom niekedy je tento jazdný pruh v platnosti iba v určitých časoch. Časové obmedzenie je vtedy signalizované buď osvetlením dopravnej značky alebo dodatkovou tabuľou s uvedeným časovým oknom.

Pýtate sa pre koho je teda tento pruh určený? Jazdný pruh je vyhradený konkrétne pre niektoré autá, autobusy a elektromobily. Ide o vozidlá s najmenej dvoma osobami (vrátane motocyklov so spolujazdcom), vozidlá s nálepkou s nulovými emisiami (napr. elektromobily), taxíky (aj bez cestujúcich), autobusy, resp. verejnú dopravu.

Cieľom nového opatrenia je motivovať k spoločnej jazde viacerých ľudí namiesto individuálneho presúvania sa jednej osoby v prázdnom aute. Spolu s tým dochádza vďaka novému pruhu aj k preferencii verejnej dopravy. V konečnom dôsledku tak chcú Francúzi znížiť vplyv áut na životné prostredie, čo sa má dosiahnuť znížením počtu vozidiel na cestách.

Priestupky pod hrozbou 135-eurovej pokuty monitorujú a odhaľujú buď policajné hliadky, alebo špeciálne radarové zariadenia. Prvé kamery už umiestnili v mestách Lyon a Grenoble a sú schopné detekovať počet cestujúcich vo vozidle.

Na Slovensku sme svedkami rozširovania buspruhov a cyklopruhov napríkad v Bratislave, vládne dokumenty v minulosti spomínali možnosť potenciálne umožniť elektromobilom využívať buspruhy. Budeme sledovať, či sa u nás niekedy v budúcnosti presadí aj obdobná značka ako vo Francúzsku.

Zdroj: inRLP.de / foto: wa.de