Emisie, pokuty a elektrifikácia... je v skratke asi tak všetko, čo potrebujete vedieť, ak sa pýtate, ako je možné, že sa Mini definitívne zbavuje manuálnych prevodoviek.

Výrobný program sa postupne preorientováva na elektromobily, do toho máte hromadu povinných elektronických systémov, ktoré si lepšie rozumejú s automatom a kvôli znižovaniu nákladov sa unifikuje. To všetko bol pre tradičnú formu radenia smrteľný koktail, ktorý končí špeciálnou limitovanou sériou John Cooper Works 1to6 Edition.

„Od jednotky do šestky“ je samozrejme odkaz na to, čo musí pri jazde riešiť vodič a nie riadiaca jednotka a nakoniec aj Mini v tlačovej správe zdôrazňuje, že posledných 999 áut s manuálom vznikne s dôrazom na „pôžitok a zapojenie vodiča do hry“.

JCW 1to6 bude mať verejnú svetovú premiéru v rámci 24-hodinovky na Nürburgringu už o dva dni, presnejšie povedané 20. mája 2023, pričom automobilka bude tento model predávať okrem Európy i v Spojených štátoch, Kanade a Mexiku. Všetky ďalšie Mini (teda s výnimkou tých na skladoch) už budú len s osemstupňovým automatom.

Všetky autá by mali byť lakované v čiernej metalíze Midnight Black a postavené na čiernych 18-palcových diskoch Circuit Spoke. Svetlé vlastne na tomto modeli nie je vôbec nič, takže ho aj kvôli tejto temnej štylizácii môžete brať ako parte za manuál.

Aby ste náhodou nemali pochybnosti o tom, akú špeciálnu vec máte pred sebou, po celom spomienkovom JCW sú štítky, plakety a nálepky s nápismi 1to6, ktoré budú navždy pripomínať éru, keď si šofér vyberal prevodové stupne v Mini sám.

Po technickej stránke inak ide o štandardný John Cooper Works s preplňovaným benzínovým štvorvalcom s objemom 2,0 litra, výkonom 231 koní, zrýchlením z 0 na 100 km/h za 6,3 sekundy a maximálnou rýchlosťou 246 kilometrov za hodinu.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 27 obrázkov

zdroj: Mini