Slovenská firma InoBat, špecializujúca sa na vývoj a výrobu batérií pre elektrické vozidlá, dosiahla ďalší dôležitý míľnik. Prvé batérie s označením „Made in Slovakia“ uzreli svetlo sveta práve v jej továrni vo Voderadoch. Okrem toho spoločnosť úspešne získala všetky potrebné certifikácie a začala s výrobou prvých výkonných článkov určených pre letecký priemysel.

clanky

Postavenie Slovenska na trhu s batériami

Slovensko sa týmto zaraďuje medzi päť európskych krajín, spolu so Švédskom, Nórskom, Nemeckom a Francúzskom, ktoré sú schopné vyrábať certifikované články s európskym know-how. Spustenie výroby vo Voderadoch sa stalo kľúčovým momentom v prechode od jednoduchého montovania k špecializovanej výrobe. CEO spoločnosti InoBat, Marián Boček, zdôraznil, že ich prístup zahŕňa nielen výrobu, ale aj vývoj batérií, ktoré sú prispôsobené individuálnym potrebám zákazníkov.

Podľa Patrika Križanského, riaditeľa Slovenskej asociácie pre elektromobilitu, je toto dôležitý krok na ceste transformácie automobilového priemyslu smerom k elektrickej mobilite. Slovenský automobilový priemysel má kľúčovú úlohu na globálnom trhu a jeho transformácia je nevyhnutná pre udržanie konkurencieschopnosti a udržateľnosť životného prostredia. Spoločnosť InoBat je príkladom toho, že pri vhodných podmienkach a stimuloch pre výskum a vývoj môžu aj na Slovensku vznikať inovácie na svetovej úrovni.

Nová profesia

V súčasnosti má spoločnosť tím expertov z 18 krajín sveta. Táto kombinácia medzinárodných skúseností v oblasti batériových technológií a lokálnych talentov umožnila vytvoriť prvý rekvalifikačný kurz na Slovensku, ktorý bude základom pre novú profesiu nazvanú operátor výroby batériových článkov.

Proces rekvalifikácie je rozdelený do troch hlavných fáz: teoretického školenia, technického školenia a školenia priamo na pracovisku. Rekvalifikačný proces bol nastavený tímom zamestnancov InoBatu a inžinierov z čínskej spoločnosti Wuxi Lead, ktorá je dodávateľom výrobných liniek. Podľa slov CEO spoločnosti by si radi vychovali špičkových expertov a odborníkov a dali šancu aj tým, ktorí doposiaľ pôsobili v podobných segmentoch.

Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 2 obrázkov

Nová gigafabrika v Šuranoch

Spoločnosť plánuje implementovať nastavené vzdelávacie a rekvalifikačné procesy aj v pripravovanej gigafabrike v Šuranoch. Bude to spoločný projekt InoBatu a čínskej spoločnosti Gotion High-Tech (GIB - Gotion InoBat Batteries). Dali si odvážny cieľ a to vytvoriť v Šuranoch najvyspelejšiu továreň na batérie s nulovou uhlíkovou stopou nielen v Európe, ale aj na svetovej úrovni. Odhaduje sa, že pripravovaná továreň ponúkne prácu pre viac ako 1500 zamestnancov.

zdroj: InoBat