Slovenská vláda podpísala memorandum o porozumení so spoločnosťou Gotion InoBat Batteries (GIB), ktorá postaví pri Šuranoch prvú lokálnu gigatováreň na produkciu akumulátorov pre elektromobily alebo úložiská energie.

GIB je spoločným podnikom slovenskej firmy InoBat a koncernu Gotion High-Tech. Ak vám jeho názov nič nehovorí, len pripomíname, že v roku 2022 išlo o štvrtého najväčšieho výrobcu akumulátorových článkov v Číne a ôsmeho najväčšieho dodávateľa na svete. Gotion pritom vznikol len v roku 2006, ale okrem centrály v Šanghaji má vývojové oddelenia v Che-feji, japonskej Cukube a Singapure a jeho továrne bežia napríklad v americkom Clevelande i Silicon Valley.

Memorandum o porozumení podpísali predseda predstavenstva Gotion High-Tech, Li Zhen, predseda vlády Robert Fico, a šéf spoločnosti InoBat, Marián Boček.

Mimochodom, Šurany nie sú pre Gotion prvou európskou lastovičkou. Firma v septembri spustila sériovú výrobu batérií v nemeckom Göttingene s plánovanou kapacitou 20 GWh. Slovenská továreň má byť o niečo väčšia. Rovnaká kapacita má byť dosiahnutá po prvotnom nábehu, neskôr bude zvýšená na 40 GWh.

V súčasnosti Gotion dodáva články automobilkám BAIC, Chery, Wuling, Leapmotor, JAC alebo SAIC a mimo Čínu patrí k hlavným dodávateľom batérií Volkswagenu. Ak vás to prekvapuje, nemalo by. Nemecký koncern VW je od roku 2020 najväčším akcionárom Gotionu, keď do tejto firmy investoval približne 1,1 miliardy eur a získal za to podiel vo výške 24,77 percenta.

Spolu so slovenskou gigatovárňou bude rásť ďalší nový podobný podnik v indickej Pune. K nemu detaily nemáme, o závode v Šuranoch ale vieme, že jeho stavba sa má rozbehnúť v roku 2024 a vláda sa prostredníctvom ministerstva hospodárstva zaviazala poskytnúť dotácie (zatiaľ v neznámej výške), vysporiadať pozemky, pripraviť stavebnú parcelu a zabezpečiť pripojenie k elektrickej sieti.

„Zahraničné investície sú pre našu ekonomiku nevyhnutným katalyzátorom. Prinášajú nielen kapitál, ale aj pracovné príležitosti a technologické inovácie. Naša vláda je garantom stabilného a predvídateľného politického a právneho prostredia aj garantom profesionality pri riadení krajiny. Príchod zahraničných investícií, tvorba pracovných miest, technologický transfer a prílev kapitálu do krajiny sú preto priamym potvrdením vzájomnej dôvery,“ komentoval podpis memoranda premiér Robert Fico.

A vyjadril sa tiež najvyšší šéf za čínsku stranu, generálny riaditeľ Geotionu, Li Zhen: „S podporou vlády Slovenskej republiky má Gotion ambíciu vybudovať tento projekt ako najvyspelejšiu továreň na batérie s nulovou uhlíkovou stopou nielen v Európe, ale dokonca na celosvetovej úrovni. Dúfame, že v budúcnosti bude Slovensko nielen svetovou jednotkou v produkcii áut na počet obyvateľov, ale aj v produkcii batérií. Dokončenie továrne bez uhlíkovej stopy výrazne posunie proces udržateľného rozvoja v Európe a prispeje k novej globálnej energetickej transformácii.“

zdroj: GIB, InoBat, Gotion, Úrad vlády SR