O téme predražených tabuliek EČV sa na Slovensku diskutovalo roky. Slovenská firma Turčan Delta ich dodávala za neprimerané ceny od roku 1997, pričom si za jeden kus tabuliek účtovala 7,17 eura bez DPH, píše Denník N. Dohoda s českým dodávateľom bola na cene 3,95 eura, vďaka čomu malo Slovensko ročne ušetriť 3,5 milióna eura.

Zmluvu s českou firmou uzatvoril štát ešte v roku 2021. Zákazku však niekoľko týždňov na to priklepol štátnej firme Automobilové opravovne. S tou sa ministerstvo dohodlo bez verejného obstarávania na cene 3,8 eura za jeden kus ŠPZ, no v skutočnosti si firma teraz účtuje len 3,7 eura. Ako upozornil Denník N, keď to porovnáme s firmou Turčan Delta, úspora pre štát má predstavovať celkovo 5 miliónov eur.

Česká firma SPM odkazuje, že tabuľky by vedela dodávať za 3,4 eura, no ministerstvo s ňou vraj na túto tému nekomunikovalo a nereagovalo. „Je zrejmé, že ministerstvo konalo v zjavnom a úmyselnom rozpore s princípmi hospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami,“ cituje Denník N českú spoločnosť SPM, ktorá tvrdí, že ministerstvo výpoveďou bez uvedenia dôvodu porušilo zmluvu. Zároveň má pocit, že zo strany štátu došlo k jej zavádzaniu.

Štát: Vedeli to vopred

Rezort vnútra odkazuje, že sa správal transparentne a zdôrazňuje, že je dôležité, aby mal štát výrobu ŠPZiek čo najviac pod kontrolou. „Bezpečnosť a kontinuita dodávok boli jednými z hlavných dôvodov pre toto rozhodnutie,“ zdôraznilo ministerstvo s tým, že o zámere vyrábať tabuľky EČV vo vlastnej réžii vraj účastníci tendra vedeli vopred a zmluvu bolo možné predčasne ukončiť.

SPM pre denník N uvádza, že zrušením zmluvy došlo na jej strane ku škodám na úrovni 3 miliónov eur a ďalšie škody 1,5 milióna eura sa majú týkať skladových zásob. Firma pripúšťa, že sa môže rozhodnúť ísť cestou žaloby voči štátu, ak sa situácia dovtedy nevyrieši zmierom oboch strán.

Zdroj: Denník N / foto: TA3