Elektromobil pod 20 tisíc eur aj v našich končinách

BYD je pritom od minulého roka najväčším svetovým výrobcom elektromobilov a predbehol tak doterajšieho lídra v tomto odvetví Teslu. Aby zostala na špici, automobilka chce pokračovať v expanzii na európskom trhu, aby aj tu zvýšila trhové podiely.

Uspieť môže práve s modelom Seagull, ktorý ponúka aj výbavu zameranú na o niečo prémiovejší segment - vrátaneho otočného dotykového displeja či bezdrôtového nabíjania smartfónov.

Auto sa v súčasnosti predáva v Číne za menej ako 10 000 amerických dolárov. Aj po zaplatení rozličných poplatkov a vykonaní úprav - nevyhnutných pred uvedením na európsky trh - predstavitelia BYD v súčasnosti predpokladajú, že Seagull bude možné kúpiť v Európe stále s cenovkou pod 20 000 eur. Ani takáto cena nemá v segmente elektromobilov prakticky žiadnu konkurenciu, najmä u európskych automobiliek.

Konkurencia lacný elektromobil sleduje

„Veľmi pozorne sledujeme tento model a ďalšie vozidlá od čínskych výrobcov automobilov,“ vysvetľuje Martin Sander, šéf elektrických áut Ford Motor Company v Európe.

Samozrejme, ľudia v brandži sú nervózni, keď konkurenti ako BYD vstúpia na trh, doplnil Sander pre Bloomberg.

O tom, do akej miery to myslí BYD s Európou vážne, svedčí aj fakt, že v Maďarsku v súčasnosti uvažuje o zriadení vlastnej továrne, aby dokázal výrobca ešte priamejšie zásobovať európsky trh a vyhnúť sa tak rôznym clám. Práve tento faktor je v súčasnosti stále brzdou pre rast na európskom trhu, skonštatoval európsky šéf BYD Michael Shu.

Zdroj: Der Standard