Lada 4x4 Bronto nie je v portfóliu značky žiadna novinka. Terénnejšiu a drsnejšiu alternatívu k bežnej „Nive“ ponúkala automobilka AvtoVAZ aj doteraz, po modernizácii modelu 4x4 a jeho premenovaní na Niva Legend však Bronto vypadlo z ponuky a nad jeho ďalšou existenciou visel otáznik. Automobilka sa totiž „zbavila“ aj 5-dverovej verzie a končí s jej výrobou, nebolo pritom úplne zrejmé, či si Bronto nakoniec ponechá v ponuke. Teraz je to už jasné – Lada Niva Bronto 2022 je predsa len tu.

Bronto vychádza zo štandardnej Nivy Legend (na obr.). Jeho karoséria je však dodatočne vystužená, pevnejšie sú aj jeho nápravy.

Špeciálna výroba špeciálnej verzie

Verzia Bronto sa od bežnej Nivy Legend líši aj samotným procesom výroby. Nejde len o klasickú verziu ovešanú automobilovou bižutériou, vyrába sa totiž v dcérskej spoločnosti VIS Avto. K nej najskôr putujú „surové“ skelety z Togliatti, VIS Avto ich vystuží a patrične upraví, následne pošle späť do centrálnej lakovne v Togliatti a až potom začne proces finálnej montáže vo VIS Avto.

Kabína je nová, kompletne prebratá z Nivy Legend.

Niva Bronto 2022 dostala svetlú výšku zvýšenú zo sériových 200 na 240 mm, upravené pruženie, špeciálne 15-palcové disky s terénnymi pneumatikami, rozšírené blatníky a na prednej aj zadnej náprave si Bronto pomáha samosvornými diferenciálmi (okrem štandardnej mechanickej uzávierky medzinápravového diferenciálu). Bronto 2022 navyše bude k dispozícii v dvoch úrovniach výbav – Bronto Luxe a Bronto Prestige s plastovými nárazníkmi, ochranou prahov a prednými hmlovkami. Do EÚ sa Bronto 2022 dostane už len v rámci individuálnych dovozov, oficiálny dovoz značky Lada s továrenskou podporou do EÚ totiž pred časom skončil.

zdroj: Lada online