Ochranca posádky Cristobal

Prečo je výnimočný? Podľa značky, ak by všetky autá boli vybavené bezpečnostnými systémami Cristobalu, zníži sa počet dopravných nehôd o 40 %. Netuším, ako prišli k tomuto číslu, každopádne posúďte sami. Systémy atakujú hlavné príčiny dopravných nehôd, a to únavu, nepozornosť, alkohol za volantom a prekročenie rýchlosti. Na paškál si vzali aj mladých vodičov, ktorí jazdia na „rodičovských“ autách. Keďže ide o prototyp a výkladnú skriňu bezpečnostných riešení, predpokladám, že takúto výbavu by mohli dostať aj ostatné typy značky a dokonca celého koncernu VW. Stefan Ilijevic, šéf prvotného vývoja a patentov, hovorí o dialógu s poisťovňami, ktorý by mohol sprístupniť technológie širšej verejnosti. "Otázka, kto za technológiu zaplatí, je samozrejme jednou bariérou. Komunikujeme už s poisťovateľmi a existujú náznaky, že auto s touto technikou by mohlo byť o 10 až 30 % poistne lacnejšie. Ide o veľkú výhodu najmä pre mladších vodičov." 

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

6 pokročilých bezpečnostných systémov

Drive Lock – ak ste pili, integrovaný alkohol tester zablokuje štart motora.
 
Drive Coach – plne personalizovaný hlasový asistent.
 
Guardian Angel Mode – auto v plnej zbroji a brnení, všetkých 15 aktívnych aj pasívnych systémov je pripravených. „Ľudské chyby sú dôvodom 80 % všetkých nehôd,“ hovorí Stefan Ilijevic. Strážny anjel vyvolá vibrácie sedadla, ak je vodič unavený alebo sa nebezpečne blízko priblíži vozidlu pred sebou.
 
Display-Mirror – spätné zrkadlo, pri ktorom odrazovú plochu nahrádza kvôli eliminácii mŕtveho uhlu kamera.
 
Black box – integrovaná čierna skrinka, ktorá v prípade nehody pošle zábery do smartfónu. Veľmi užitočné!
 

Mentor – aplikácia zobrazujúca, kde sa auto nachádza, a pomocou ktorej rodičia vedia skontrolovať rýchlosť jazdy s mladíkom za volantom, prípadne ju obmedziť. Ak mladý/á pil a nafúka, motor nenaštartuje.

Ak si nezapnete bezpečnostný pás, nenaštartujete. Chcete si prečítať SMS na displeji mobilu? Leon vás upozorní a prečíta ju za vás. "36 % dopravných nehôd je spojených s nepozornosťou a hlavnou príčinou je manipulácia s mobilným telefónom,“ dodáva Ilijevic.

Zdroj: Seat, Motorward

Zdroj foto: Seat, autoexpress