Lexus bol, je a ešte aj dlho bude synonymom pre luxus. Dokazuje to aj nový koncept LF 1 Limitless.

Koncept Lexus LF 1 Limitless môžu poháňať palivové články, hybridný pohon, plug-in hybridný pohon, zážihový motor alebo len elektromotor. Okolo r2025 bude pre každý typ Lexusu po celom svete v ponuke buď čisto elektrický model, alebo variant s možnosťou elektrického pohonu. O tom som vás informoval v článku o pripravovanom Lexuse CT 2. generácie.

Ako roztavený japonský meč...

Dizajn  Lexusu LF 1 Limitless je dielom štúdia CALTY Design Research v Kalifornii. Stavia na jednoduchej elegantnej koncepcii pripodobňovanej k roztavenému meču Katana.

„Toto je naša vízia nového typu vlajkového modelu, ktorý disponuje schopnosťami crossoveru bez toho, aby sa vzdával jazdných schopností a luxusu typických pre dnešné špičkové sedany,“ uviedol Kevin Hunter, prezident spoločnosti CALTY Design Research Inc. „Koncept Lexus LF 1 Limitless stelesňuje nápadité technológie a dokáže vyvolávať silné emócie prostredníctvom zaujímavejších skúseností vodiča a cestujúcich.“

Nízka línia strechy a nadpriemerná svetlá výška potvrdzujú, že ide o crossover navrhnutý pre jazdné schopnosti kombinované s praktickosťou. V prípade konceptu šli návrhári ďalej a kládli dôraz na detaily. Maska chladiča má trojrozmerné spracovanie vo farebných odtieňoch. Lišty lúčovito vybiehajúce od stredového loga majú evokovať magnetické sily priťahujúce kovové piliny do jedného bodu. 

„Tento nový koncept crossoveru predznamenáva budúcnosť, ktorá ponúkne rozsiahle dynamické schopnosti a praktickosť v kombinácii s atraktívnejším a emocionálnejším dizajnom, čo, dúfame, opäť posunie očakávania zákazníkov v celom tomto segmente,“ uviedol Jošihiro Sawa, prezident spoločnosti Lexus International.

Podobnosť s fľašou od coly

Pri pohľade zboku má Lexus LF 1 Limitless jasne ohraničenú krivku. Táto krivka vytvára kontrast so zložitejšími povrchmi, ktoré sa nachádzajú pod ňou. Odtiaľ potom karoséria smerom dozadu pomaly naberá na objeme a zahaľuje veľké zadné kolesá, vďaka čomu získava tvar pripomínajúci fľašu od Coca Coly.

V zmysle tradície omotenaši

Cieľom štúdia CALTY pri návrhu interiéru bolo ponúknuť celej posádke prémiové pohodlie. Lexus LF 1 Limitless sa drží japonskej tradície omotenaši (čo znamená pohostinnosť) a víta každého cestujúceho s rovnakým entuziazmom. Kokpit navrhli tak, aby sa vodič mohol vždy plne sústrediť na aktuálnu situáciu. Preto tu namiesto analógových otočných ovládačov nájdeme minimalistický displej priamo pred vodičom alebo ovládacie prvky aktivované pohybom. Zadní cestujúci sa môžu posadiť do rovnakých sedadiel ako vpredu a jednoducho ovládať klimatizáciu a palubný zábavný systém prostredníctvom samostatných displejov.

Kľúčovú úlohu pri vytváraní vzhľadu a atmosféry interiéru zohráva aj osvetlenie. Po aktivácii štartovacieho tlačidla sa spustí atraktívna postupnosť náladového osvetlenia, ktorá sa mení podľa dostupných jazdných režimov.

Všetky ovládacie prvky pohonného systému priamo na volante

K luxusnej atmosfére prispievajú technológie rozširujúce možnosti nastavenia pre vodiča. Ide napríklad o režim „Chauffeur“ umožňujúci jazdu bez zásahov samotného vodiča, a to vďaka elektronicky ovládanému riadeniu, brzdeniu, zrýchľovaniu, osvetleniu a signalizácii. Pre pohodlie vodiča sa všetky ovládacie prvky a všetky zobrazenia režimov nachádzajú priamo na volante, aby sa tak mohol plne sústrediť na vozovku pred sebou. 

K dispozícii je štvorrozmerný systém navigácie, ktorý tradičnú navigáciu rozširuje o dimenziu času. Plní úlohu pomocníka cestujúcich, ktorý dokáže predvídať potreby vodiča i zvyšku posádky na základe doterajšieho priebehu jazdy, dopravy a stavu vozoviek na zvolenej trase, podľa toho navrhovať zastávky na doplnenie paliva, odpočinok či občerstvenie, a dokonca zarezervovať ubytovanie v hoteli. Na ovládanie 4D navigácie a integrovanej sústavy komfortných a zábavných funkcií slúžia dotykové ovládacie prvky s hmatovou spätnou väzbou, ľahko dosiahnuteľné z volantu. Displej ovládača Touch Tracer, zabudovaný do kožou čalúneného stredového panela, podporuje rozpoznávanie znakov pri zadávaní údajov. 

Zdroj: Lexus