Český recept na úspech?

Českí politici hovoria o tom, že Európa sa musí poučiť z energetickej krízy, ktorá ju zasiahla a naplno sa ukázala jej závislosť na dovoze surovín z krajín, ktoré nie sú stabilnými a dôveryhodnými dodávateľmi. "Pre Českú republiku je to šanca, ako zmeniť energetickú politiku, na ktorú získame finančné prostriedky," poznamenal český premiér Petr Fiala.

Popritom Fiala hovorí o tom, že aj spôsob, ako krajiny zareagujú na klimatickú krízu, môže byť novou príležitosťou. "V Európe je stále mnoho ľudí, ktorí sa na klimatickú zmenu pozerajú ideologicky a to je vždy nebezpečné," povedal Fiala s tým, že je dôležité zamerať sa na nové technologické príležitosti. Vďaka nim sa naši západní susedia môžu stať veľmi úspešnou a bohatou krajinou.

Český premiér v tomto smere vsádza najmä na rozmach elektromobility. "Česko má najväčšie nálezisko lítia v Európe. Pokiaľ ho začneme čoskoro ťažiť a podarí sa nám uskutočniť veľký strategický projekt v podobe výstavby gigatovárne, budeme mať obrovskú konkurenčnú výhodu," predpovedá Fiala.

Najväčšie nálezisko v Európe sa nachádza v Krušných horách pri obci Cínovec. Zhruba tretina náleziska sa nachádza v Nemecku, nedávno sa hovorilo dokonca aj o tom, že by Česko a Nemecko mohli lítium ako strategickú surovinu ťažiť spoločne.

Zdroj: CNN Prima News, HN.cz, foto: cz.depositphotos.com