Dobrovoľná maximálna rýchlosť - čo to je?

Obyvatelia nemeckého poloostrova Höri (Bodamské jazero, pri meste Konstanz) neboli spokojní s tým, že autá im jazdia v uliciach rýchlosťou na úrovni štandardných 50 kilometrov za hodinu. Keďže úrady nekonali, vzali to do vlastných rúk a umiestnili akési svojpomocne vyrobené dopravné značky. Zavádzajú dobrovoľnú maximálnu rýchlosť 30 kilometrov za hodinu.

Samozvané dopravné značenie vzbudilo pozornosť a dostalo sa až na súd. Správny súd v nemeckom Freiburgu však zamietol sťažnosti voči pochybným značkám. Príslušný okresný úrad v meste Konstanz totiž - aspoň podľa interpretácie súdu - stále neadresoval žiadnu formálnu výzvu na odstránenie týchto značiek, respektíve nápisov s textom „Dobrovoľná rýchlosť 30“. Značky tak môžu nateraz zostať na doterajšom mieste.

Obmedzenie rýchlosti na dobrovoľnej fáze si získalo priazeň nemeckých ekoaktivistov, ktorí vyjadrili tejto myšlienke podporu. Podporovatelia argumentujú aj umiestnením značiek v predzáhradkách a na múroch domov. Nehrozí teda vraj zámena vo vzťahu k oficiálnemu dopravnému značeniu. Práve to je totiž častá výčitka odporcov.

Tak či onak, nateraz sa bude čakať na ďalšie administratívne kroky, či sa úrady rozhodnú značky odstrániť za každú cenu.

Zdroj a foto: swr.de