Lacné palivá, ktorými Orlen vyzýva konkurenciu

V jednoducho je krása? Poľský Orlen pokračuje v expanzii na slovenskom trhu a pustil sa aj do segmentu menších čerpačiek s kompletne samoosblužnou prevádzkou, v ktorom napríklad dlhodobý líder trhu Slovnaft veľký potenciál nevidí. Hoci aj samotný Slovnaft doinštaloval na takmer 30 pumpách terminál, na ktorom zaplatíte za palivo bez obsluhy, upozornil portál HNonline.sk.

Celkovo prevádzkuje Slovnaft u nás 233 čerpačiek. Orlen má dovedna 90 prevádzok, pričom 31 staníc nesie označenie „Orlen Express“. Práve na týchto miestoch nenájdete obsluhu a samotná poľská firma priznáva, že takto cieli na nízkonákladový segment.

Veľmi rýchlo si to uvedomíte aj v praxi. Zatiaľ čo cena za liter benzínu či dieselu na klasických veľkých sieťach čerpačiek na Slovensku momentálne presahuje 1,5 eura, inak je tomu na samoobslužných staniciach Orlenu. Benzín tu má cenovku nižšiu aj o sedem centov na liter, píše HNonline.sk.

Slovnaft chce rozvíjať ponuku jedál

Aj benzíniek s nižšími prevádzkovými nákladmi a lacnejším palivom chce mať Orlen viac. Dá sa však už teraz očakávať, že sa s ním nerozhodne expandovať vo veľkom napríklad na diaľničné lokality, kde majú motoristi často iné, sčasti náročnejšie preferencie na produkty a služby.

„Naďalej aktívne vyhľadávame príležitosti menších i väčších akvizícií pre slovenskú sieť,“ skonštatovala mediálna zástupkyňa Orlenu Lenka Terpáková.

Slovnaft v stanovisku pre HN uviedol, že do segmentu malých čerpačiek bez živej obsluhy sa púšťať nechce, chýbal by mu vraj kontakt so zákazníkom. Firma napríklad dlhodobo zdôrazňuje svoje úsilie okolo rozširovania ponuky jedál na svojich pumpách.

Zdroj: Hospodárske noviny – HNonline.sk