Skúsite si tipnúť, v koľkých mercedesoch si dnes môžete objednať manuálnu prevodovku? Ak by vás zaujímal presný počet jednotlivých prevedení v závislosti na použitých motoroch a karosárskych verziách, na Slovensku je s manuálom momentálne dostupných 22 konkrétnych modelov.

To môže byť na prvý pohľad celkom dosť, v skutočnosti však hovoríme len o troch typových radoch: triede A (hatchback a sedan), triede B a triede CLA (sedan a kombi). Zároveň sa manuálna prevodovka kombinuje v podstate už len s dvomi rôzne naladenými motormi. Benzínovým štvorvalcom s objemom 1,3 litra a dvojlitrovým dieselom.

Interiér typického súčasného Mercedesu radiacu páku nepozná.

Zvyšok produktového portfólia spojkový pedál dávno nepozná a v tejto chvíli už vieme, že vyššie spomenuté modely budú zároveň poslednými mercedesmi, ktoré ponúknu radiacu páku.

S touto informáciou prišla internetová stránka nemeckého magazínu Automobilwoche, ktorej to zároveň potvrdil i hovorca značky, a tým pádom to môžeme považovať za oficiálne. Podľa jeho slov Mercedes ukončí výrobu vozidiel s manuálnou prevodovkou v roku 2023, pričom prechod na automaty bude u jednotlivých modelov prebiehať postupne a bude súvisieť s prezbrojovaním na nové generácie áut.

Mercedes kvôli konkurencii presný termín neuvádza, predpokladáme ale, že si to väčšina zákazníkov tejto automobilky ani nevšimne. Jej autá boli výnimočné v mnohých ohľadoch, historicky však kvôli manuálom nikdy vyhľadávané neboli, a to si trúfame povedať, že ani tie športové. Firma navyše postupne prechádza na elektrický pohon, kde klasické radenie stráca zmysel úplne, takže toto rozhodnutie je nakoniec len logickým vyústením súčasného vývoja.