Vodiči sú nespokojní, úradníci preťažení

Každý mesiac musí mesto Kolín v Česku distribuovať 4 600 tisíc pokút vodičom, ktorí porušili maximálnu rýchlosť len minimálne. Sankciu dostanete už vtedy, keď šoférujete 54 km/h za hodinu, pričom sa uplatní tolerancia 3 km/h za hodinu, takže radar vykáže 51 km/h a vám príde poštou list, ktorý vás nepoteší.

Kolín je doslova zavalený pokutami, no napriek tomu nechcú úradníci nič meniť a naďalej trvajú na tom, že budú postupovať rovnako. Ako píše portál Autosalon.tv, nespokojný je očividne aj šéf tamojšieho odboru dopravy, ktorého zamestnanci musia pokuty riešiť, ale rovnako tak sú im adresované aj slová nespokojných motoristov. Tí totiž samozrejme nie sú zvyknutí na to, že za malé porušenie rýchlosti musia platiť finančné sankcie.

Kritici upozorňujú na to, že mesto na mnohých pokutách nemá ani veľa zisku, pretože najnižšia sadzba je 200 českých korún (takmer 8 eur). Náklady na odoslanie pokuty sú však na úrovni 115 českých korún (4,55 eura). Kolín tak v prepočte zarobí len zhruba 3 eurá!

Horšie je, keď motorista nezaplatí, alebo sa rovno odvolá. Vtedy sa dokonca radnica dostáva do straty. A to všetko kvôli pokute 8 eur. Táto suma je beztak tak nízka, že si trúfame odhadnúť, že v mnohých prípadoch ani nemá výchovný efekt. Len to vodičov nahnevá.

Zdroj: Autosalon.tviDNES.cz / foto: cz.depositphotos.com