Jazdenie bez vodičáku je v poriadku (Francúzsko)

Vo Francúzsku existuje zákon, ktorý umožňuje ľuďom jazdiť bez vodičského preukazu. Má to však jeden háčik. Musíte mať viac ako 14 rokov a zároveň špeciálne povolenie na prevádzku vozidla, ktoré by mnohí mohli nazvať aj ako moped na štyroch kolesách. Tieto autá totiž môžu mať maximálny výkon len 6 kW, teda 8 koní, pričom ich maximálna rýchlosť je limitovaná na 45 km/h. S vodičákom si však potom nemusíte robiť starosti. 

Dôjde vám palivo na diaľnici? Pokuta! (Nemecko)

Nemecko je motoristom známe najmä vďaka svojim diaľniciam. Niektoré úseky totiž nemajú obmedzenú rýchlosť a tak sú rajom pre fanúšikov rýchlej jazdy. Málokto však vie, že ak vám na nemeckom Autobahne dôjde palivo, ide o porušenie zákona. Úrady to totiž považujú za vec, ktorej sa dá predísť a navyše upozorňujú, že zastavenie na krajnici diaľnice (najmä na úsekoch s neobmedzenou rýchlosťou) je veľmi nebezpečné. Ak vás teda polícia nájde stáť na krajnici, pričom dôvodom je práve prázdna nádrž, môžete sa pripraviť na pokutu až do výšky 70 eur.

Nesadajte do auta s opitým vodičom (Japonsko)

Alkohol za volant nepatrí, to vie predsa každý. Azda v každej krajine dostane opitý vodič mastnú pokutu, teda s výnimkou prípadov, keď je istá hladina etanolu v krvi ešte povolená. V Japonsku však alkohol za volantom berú obzvlášť vážne. Nielenže je ilegálne jazdiť pod vplyvom alkoholu, ale dokonca aj pasažieri môžu dostať pokutu až 3768 eur (500 000 yenov) a stráviť až tri roky vo väzení, ak nasadnú do vozidla s opitým vodičom. 

Jazda bez trička je ilegálna (Thajsko)

Teploty bývajú najmä v lete niekedy neúnosné. Dvojnásobne to platí pre krajiny, ako je Thajsko, kde je okrem tepla aj veľmi vysoká vlhkosť. Jednému by tak mohlo napadnúť jazdiť bez trička. V Thajsku je to však zakázané (v aute, ale tiež na motorke či bicykli) a vysoká teplota ako výhovorka vám nepomôže. V roku 2014 dokonca úrady varovali, že daný zákon platí aj pre turistov a jazdenie bez trička je ilegálne. 

Pozor na to, koľko zemiakov veziete (Austrália)

Zákon „marketingu zemiakov“ bol v Austrálii prijatý v roku 1946 a zakazoval vodičom, ktorí neboli členmi spoločnosti Potato Marketing Corporation alebo jedným z jej zástupcov, prevážať viac ako 50 kg zemiakov. Polícia pritom nemusela použiť váhu na odváženie zemiakov, stačilo ich hmotnosť len odhadnúť pohľadom. Ak sa im zdalo, že daný vodič vezie viac než 50 kg, hrozila mu vysoká pokuta. Tento zákon však v súčasnosti už neplatí.