Dopravné značenie na stĺpe nie je na dekoratívne účely

Červeno-biele značenie na pouličnej lampe patrí do kategórie symbolov na cestách, ktoré poskytujú účastníkom cestnej premávky dôležité informácie – podobne ako dopravné značky pre parkovacie zóny, výjazdové tabule na diaľnice alebo značky týkajúce sa prednosti na cestách.

Toto konkrétne značenie sa umiestňuje na stĺp pouličnej lampy vo výške 1,50 až 1,80 metra. Lampy s danou nálepkou nesvietia celú noc. V niektorých prípadoch býva čas zhasnutia lampy označený bielym písmom v červenej časti značenia.

Načo slúžia tieto informácie? Sú podstatné pre zaparkované vozidlá, aby motoristi zviditeľnili vozidlo obrysovými alebo parkovacími svetlami (v zastavanom území postačuje osvetlenie na strane vozidla smerujúcej k vozovke).

Povinnosť platí aj v prípade, že lampa bolo pri parkovaní stále zapnutá a zhasla až neskôr v noci. Ak dôjde k nehode, pričom auto bolo ukryté v tme, môže sa takéto konanie vodiča zaparkovaného auta rýchlo predražiť – v najhoršom bude musieť vzniknutú škodu uhradiť sám.

Časy sme však zmenili a spolu s tým sa i omnoho menej používa toto dopravné značenie, hoci prežilo už dlhých 80 rokov. Moderné lampy verejného osvetlania sú často omnoho úspornejšie ako tie v minulosti. Poskytujú tiež rozličné možnosti úsporných nastavení, aby sa obce a mestá vypli ich úplnému vypínaniu.

Zdroj: efahrer.chip.de / foto: Mesto Boppard, prebrané z efahrer.chip.de