O príchode modelu Niva Legend špekulovali ruské médiá už dávnejšie. V Togliatti sa totiž objavili klasické Lady 4x4 s neznámym označením Legend na dverách batožinového priestoru, vtedy však ešte nikto netušil, ako sa veci vyvinú. Jasnejšie začalo byť až v momente, keď sa pred pár dňami na scéne oficiálne objavila Lada Niva Travel. Automobilka totiž prelomila mlčanie a naznačila novú marketingovú stratégiu modelov s pohonom všetkých kolies. Verziami Legend a Travel sa to nekončí.

Či zostane vo výrobe aj 5-dverová Lada Niva Legend, zatiaľ nie je isté. Pravdepodobne však áno.

Chaos? Ani nie

Pri pohľade na označovanie jednotlivých modelov Lady môžete mať dojem, že v tom má fabrika trochu chaos. V skutočnosti je to však naopak a AvtoVAZ zavedie v označeniach svojich terénnych modelov konečne poriadok. Všetky bez rozdielu totiž ponesú názov Niva, kým však pôvodná Niva (v súčasnosti model 4x4) dostane označenie Niva Legend, bývalá Lada Niva II (neskôr Chevrolet Niva) sa premenuje na Niva Travel a úplná novinka, ktorá je momentálne vo vývoji, príde s klasickým označením Lada Niva.

A prečo si necháva AvtoVAZ vo výrobe toľko modelov? Odpoveď je veľmi jednoduchá, stále je po nich dostatočný dopyt, ich súčasné výrobné linky nie sú zamortizované a fabrike vytvárajú nielen dostatočný zisk, ale aj potrebný imidž. Práve Lada Niva Legend je totiž doslova legendou. A nielen na domácom ruskom trhu, ale aj vo zvyšku sveta, kde sa jej obchodne stále darí. A hoci sa model 4x4 už do Európy oficiálne nedováža, v rámci individuálnych dovozov ju prakticky stále dokážete ako novú kúpiť aj na Starom kontinente. Populárny je však aj bývalý Chevrolet Niva, preto ho automobilka zmodernizovala a ponúkla pod menom Niva Travel ako komfortnejšiu alternatívu k modelu 4x4 (čoskoro už Niva Legend).

Výroba Lady Niva Travel už odštartovala. Na trhu sa objaví ako prvý zástupca pomenovaný podľa novej schémy. Krátko po nej by mala prísť Lada Niva Legend.

Nová Niva stále vo vývoji

AvtoVAZ Togliatti zároveň v pozadí pracuje na úplnej novinke, ktorá sa na trhu objaví ako Lada Niva. Rusi však naznačili, že nepôjde o čistokrvný offroad, ale skôr SUV nie nepodobné aktuálnym SUV koncernu Renault-Nissan. Otázkou zostáva, pre ktorú platformu sa Rusi nakoniec rozhodnú, už teraz je však jasné, že ich pole pôsobnosti zostane mimo Európy. Novinka by sa mala objaviť na prelome rokov 2022/2023. 

zdroj: Lada online, ZR, AvtoVAZ Togliatti