Zákaz parkovania na chodníku

Nový zákaz začal pôvodne platiť už skôr, no zákonodarcovia napokon začiatok jeho platnosti oneskorili na október 2023. Ten sa nezadržateľne blíži. Hoci nateraz platí všetko prakticky po starom (teda podmienka zachovania voľnej šírky na chodníku v rozsahu 1,5 metra), nebude tomu tak dlho. Plus aby sme boli úplne presní - dnes je toto pravidlo obmedzené na vozidlá do 2,8 tony namiesto niekdajších 3,5 tony.

To všetko sa stane minulosťou a od 1. októbra 2023 začne platiť kompletný zákaz parkovania na chodníkoch mimo vyznačených miest. Za jeho ignorovanie budú hroziť už spomínané sankcie. Pokuty do 100 eur síce nebudú pre priemerného motoristu likvidačné, no v peňaženke ich isto pocíti.

Neprekvapivo, zmena naďalej vyvoláva obavy týkajúce sa chýbajúceho priestoru na vytvorenie dostatku legálnych parkovacích miest v mnohých mestách. Už teraz si tak treba pripraviť na frekventovaných mestských uzloch pevné nervy, a to najmä v období krátko po zavedení tejto novinky, kým si na ňu motoristi zvyknú. Pôjde zároveň o zaťažkávaciu skúšku pre samosprávy. Tie dostali vďaka odloženiu zákazu rok a pol k dobru na to, aby sa riadne pripravili a prichystali vodorovné i zvislé dopravné značenie.

VYUŽÍVATE MOŽNOSŤ PARKOVAŤ NA CHODNÍKU MIMO VYZNAČENÝCH PARKOVACÍCH MIEST?
  • Áno, často ( 14% )

     

  • Niekedy, podľa situácie ( 42% )

     

  • Veľmi výnimočne ( 21% )

     

  • Nie, nikdy ( 23% )

     

Odpovedalo 92 ľudí