Novela pravidiel cestnej premávky v Rakúsku má prinesieť nový druh semaforov. Odstrániť sa má (nie všade, len na niektorých úsekoch) fáza zeleného blikania, ktorá „naskakuje“ pred koncom možnosti prechádzať križovatkou.

Rakúska ministerka dopravy Leonore Gewessler chce novelou zákona legalizovať semafory bez fázy zeleného blikania a v prospech jej argumentov má svedčiť aj experimentálny semafor v Linzi na diaľnici A7 (lokalita Franzenhausweg). Ten však prepína farby každú sekundu bez blikania – na zelenú, žltú, červenú, žltú, zelenú...

Test za 100-tisíc eur, ktorý mal potenciálne zvýšiť priepustnosť cestného úseku, sa teraz stal zjavne sčasti aj inšpiráciou pre nové pravidlá fungovania semaforov. Práve počas neho si totiž Rakúšania vyskúšali fungovanie semaforov bez blikajúcej zelenej fázy. Zamýšľané znenie nového zákona je však širšie, t.j. farby sa nemusia prepínať tak rýchlo.

Menej dopravných zápch či viac rizika na cestách?

Inovatívne systémy riadenia dopravy sa vraj osvedčili v boji proti dopravným zápcham v rámci podmienok vedeckých experimentov. Skrátenie žltej fázy a vylúčenie fázy zeleného blikania má byť v tomto smere receptom na úspech.

Rakúske ministerstvo vnútra však vyjadrilo obavy. Nové pravidlá by totiž neplatili všade, ale iba na vybraných semaforoch, hlavne na frekventovaných úsekoch, napríklad pri vjazdoch na preplnené mestské diaľnice a možno iba vo vybraných časoch. Samozrejme, prejazd na červenú by pod hrozbou pokuty zostal zákazaný pri obidvoch druhoch semaforov.

Rôzny spôsob fungovania semaforov v krajine by podľa tamojšieho rezortu vnútra mohol viesť „k zmätku medzi účastníkmi cestnej premávky, čo by následne ohrozilo bezpečnosť cestnej premávky“. Návrh nového fungovania semaforov naopak podporuje rakúsky diaľničný správca Asfinag.

Zdroj: / foto: cz.depositphotos.com