Momentálne sa pracuje na samotnej trase nového úseku R2ky, ako aj na mostoch (celkovo ich bude 13), múroch alebo napríklad kanalizácii. „Čo sa týka mostov budúcej košickej R2-ky, momentálne prebiehajú práce na debnení, armovaní a betonáži základov a driekov pilierov. Takisto pokračuje budovanie opôr, stien a krídel na mostných objektoch,“ cituje SITA hovorkyňu Národnej diaľničnej spoločnosti Evu Žgravčákovú.

„Na trase samotnej rýchlostnej cesty sa realizujú sanačné vrstvy, prebieha svahovanie a frézovanie v časti násypu a realizácia monolitického žľabu. Takisto sa budujú násypy, odkopáva sa zárez a prebiehajú aj práce okolo realizácie múrov,“ spresnila hovorkyňa NDS.

Nestihnú ju otvoriť načas

Novú rýchlu cestu stavia firma Eurovia SK. Podľa pôvodných odhadov ju mala dokončiť najneskôr v marci 2025. Dnes sa oficiálne počíta s meškaním presahujúcim päť mesiacov. Dôvodom sú práve spomínané archeologické aktivity.

Pripravovaná nová časť rýchlostnej cesty R2 má začiatok na križovatke Košice, Juh. Motoristom ponúkne spojenie s existujúcou cestou R4 Košice – Milhosť.  Úsek zahŕňa i križovatku Krásna a končí sa na križovatke Hrašovík s napojením na diaľnicu D1 (Budimír - Bidovce), píše SITA. Podľa posledných informácií bude výstavba úseku R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany stáť zhruba 138 miliónov eur (bez DPH).

Zdroj: SITA / Kosice.korzar.sme.sk / foto