Nemci majú v tejto chvíli na cestách viac ako milión elektromobilov. Ich vláda chce, aby do roku 2030 stúpol ich počet až pätnásťnásobne. Do toho stále ešte dostanete celkom štedré dotácie, máte k dispozícii zvýhodnené parkovanie a bezproblémový vjazd do niektorých miest, menšie daňové zaťaženie a hromadu ďalších bonusov.

Zdalo by sa, že na západ od ČR rastie elektrický raj. Lenže najnovší prieskum inštitútu IfD Allensbach, ktorý sa v Nemecku zaoberá výskum verejnej mienky, hovorí niečo úplne iné.

Elektromobil nechcú viac ako tri štvrtiny Nemcov

Ako uvádza stránka Automobilwoche, podľa uvedeného prieskumu Nemci tiež berú elektromobil so značnými výhradami. Väčšina je síce presvedčená, že tento typ pohonu bude v najbližších desiatich rokoch prevládať, ale len 22 % opýtaných ho považuje za žiadúci.

Len nepatrne lepšie dopadol elektromobil pri otázke, či by si ho respondenti aj kúpili. Kladne pritom odpovedalo len 23 %.

Najväčšie výhrady mali účastníci ankety voči obstarávacej cene, ale prekáža im tiež príliš málo nabíjacích staníc, drahá elektrická energia a pochybnosti majú tiež o celkovej ekologickej bilancii elektromobilu.

Že sa dá najnovší výskum IfD Allensbach považovať za vyvážený, dokazuje okrem iného tiež fakt, že svoje otázky nesmerovali len na tých, ktorí si život bez auta nevedia vôbec predstaviť. Zo štúdie inštitútu vyplýva, že osobný automobil je nevyhnutný len pre 72 % respondentov. Iba 47 % ho využíva denne, 23 % párkrát do týždňa a až 18 % opýtaných denne (!) jazdí na bicykli.

Ako je možné, že Nemci tak málo veria technike, ktorá by mala byť podľa Európskej únie od roku 2035 prakticky povinná? Odpoveď na túto otázku dáva prezident Nemeckej akadémie vied a techniky (ACATECH), Jan Wörner. Ten hovorí, že Nemci síce chcú dopravu šetrnú ku klíme, ale zároveň potrebujú riešenie vhodné na každý deň. A to batériové vozidlá zatiaľ evidentne nedokážu poskytnúť.